|
|
|
|
|
| 41. |
Anal cerci are found in: |
| A. |
Male cockroach only |
B. |
Female cockroach only |
| C. |
Both male and female cockroaches |
D. |
None of these |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 42. |
Aus of cockroach is surrounded by: |
| A. |
Two plates |
B. |
Three plates |
| C. |
Four plates |
D. |
None of these |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 43. |
Three plates surrounding anus in cockroach are: |
| A. |
A dorsal epiproct and two ventrolateral paraprocts |
B. |
Two epiprocts and one dorsal paraproct |
| C. |
Two styles and one paraproct |
D. |
None of these |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 44. |
In cockroach, the legs are found in: |
| A. |
Thorax only |
B. |
Both head and thorax |
| C. |
Thorax and abdomen only |
D. |
Abdomen only |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 45. |
Exoskeleton in cockroach is made up of: |
| A. |
Calcified cartilage |
B. |
Chtin |
| C. |
Pseudochtin |
D. |
CaCO4 |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 46. |
Arthrodial membranes are made of: |
| A. |
Only chitin |
B. |
Body wall and chitin |
| C. |
Only epiderms |
D. |
None of these |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 47. |
Excretory organs of codkroach and other insects are: |
| A. |
Malpghian tubules and fat body |
B. |
Malpighian corpuscles |
| C. |
Melanocytes |
D. |
None of these |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 48. |
Which of these is not the mouth part of cockroach: |
| A. |
Mandible |
B. |
Libium |
| C. |
Antenna |
D. |
Maxilla |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 49. |
Biting and chewing types of mouthparts are found to: |
| A. |
Cockroach |
B. |
Mosquito |
| C. |
House-fly |
D. |
Butter-fly |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 50. |
Occipetal foramen is present in: |
Answer: Option C
Explanation:
|
Read more:
|
|