Engineering :: Hydraulics and Fluid Mechanics
|
|
|
|
|
|
| 221. |
The highest efficiency is obtained with a channel of |
| A. |
circular |
B. |
square |
| C. |
rectangular |
D. |
trapezoidal |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 222. |
In open channels, the specific energy is the |
| A. |
total energy per unit discharge |
B. |
total energy measured with respect to the datum passing through the bottom of the channel |
| C. |
total energy measured above the horizontal datum |
D. |
kinetic energy plotted above the free surface of water |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 223. |
The depth of water in a channel corresponding to the minimum specific energy is known as critical depth. |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 224. |
If the depth of water in an open channel is greater than the critical depth, the flow is called |
| A. |
critical flow |
B. |
turbulent flow |
| C. |
tranquil flow |
D. |
torrential flow |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 225. |
If the depth of water in an open channel is less than the critical depth, the flow is called |
| A. |
critical flow |
B. |
turbulent flow |
| C. |
tranquil flow |
D. |
torrential flow |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 226. |
The flow at critical depth in an open channel is called torrential flow. |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 227. |
The discharge in an open channel corresponding to critical depth is |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 228. |
The most efficient section of a channel is |
| A. |
triangular |
B. |
rectangular |
| C. |
square |
D. |
trapezoidal |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 229. |
The rise, in water level, which occurs during the transformation of the unstable shooting flow to the stable streaming flow is called hydraulic jump. |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 230. |
The critical depth meter is used to measure |
| A. |
velocity of flow in an open channel |
B. |
depth of flow in an open channel |
| C. |
hydraulic jump |
D. |
depth of channel |
Answer: Option C
Explanation:
|
Read more:
|
|