Engineering :: Hydraulics and Fluid Mechanics
|
|
|
|
|
|
| 191. |
The hydraulic gradient line is always parallel to the centre line of the pipe. |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 192. |
The hydraulic gradient line may be above or below the centre line of the pipe. |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 193. |
The total energy line lies over the hydraulic gradient line by an amount equal to the |
| A. |
pressure head |
B. |
velocity head |
| C. |
pressure head + velocity head |
D. |
pressure head - velocity head |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 194. |
The hydraulic gradient line lies over the centre line of the pipe by an amount equal to the |
| A. |
pressure head |
B. |
velocity head |
| C. |
pressure head + velocity head |
D. |
pressure head - velocity head |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 195. |
The total energy line lies over the centre line of the pipe by an amount equal to |
| A. |
pressure head |
B. |
velocity head |
| C. |
pressure head + velocity head |
D. |
pressure head - velocity head |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 196. |
The power transmitted through the pipe is maximum when the head lost due to friction is equal to |
| A. |
one-fourth of the total supply head |
B. |
one-third of the total supply head |
| C. |
one-half of the total supply head |
D. |
two-third of the total supply head |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 197. |
The maximum efficiency of transmission through a pipe is |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 198. |
A compound pipe is required to be replaced by a new pipe. The two pipes are said to be equivalent, if |
| A. |
length of both the pipes is same |
B. |
diameter of both the pipes is same |
| C. |
loss of head and discharge of both the pipes is same |
D. |
loss of head and velocity of flow in both the pipes is same |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 199. |
Select the wrong statement |
| A. |
An equivalent pipe is treated as an ordinary pipe for all calculations |
B. |
The length of an equivalent pipe is equal to that of a compound pipe |
| C. |
The discharge through an equivalent pipe is equal to that of a compound pipe |
D. |
The diameter of an equivalent pipe is equal to that of a compound pipe |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 200. |
When the pipes are in series, the total head loss is equal to the sum of the head loss in each pipe. |
Answer: Option A
Explanation:
|
Read more:
|
|