Engineering :: Hydraulics and Fluid Mechanics
|
|
|
|
|
|
| 201. |
In case of flow through parallel pipes, |
| A. |
the head loss for all the pipes is same |
B. |
the total discharge is equal to the sum of discharges in the various pipes |
| C. |
the total head loss is the sum of head losses in the various pipes |
D. |
all of the above |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 202. |
The siphon will work satisfactorily, if the minimum pressure in the pipe is |
| A. |
equal to |
B. |
less than |
| C. |
more than |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 203. |
The siphon is used to connect two reservoirs at different levels intervened by a high ridge. |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 204. |
An air vessel is provided at the summit in a syphon to |
| A. |
avoid interruption in the flow |
B. |
increase discharge |
| C. |
increase velocity |
D. |
maintain pressure difference |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 205. |
A nozzle is generally made of |
| A. |
cylindrical shape |
B. |
convergent shape |
| C. |
divergent shape |
D. |
convergent-divergent shape |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 206. |
A nozzle placed at the end of a water pipe line discharges water at a |
| A. |
low pressure |
B. |
high pressure |
| C. |
low velocity |
D. |
high velocity |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 207. |
The power transmitted through the nozzle is maximum when the head lost due to friction in the pipe is |
| A. |
one-half |
B. |
one-third |
| C. |
two-third |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 208. |
The water hammer in pipes occurs due to sudden change in the velocity of flowing liquid. |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 209. |
The magnitude of water hammer depends upon the |
| A. |
elastic properties of the pipe material |
B. |
elastic properties of the liquid flowing through the pipe |
| C. |
speed at which the valve is closed |
D. |
all of the above |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 210. |
The pressure of fluid due to hammer blow is |
| A. |
directly proportional to density of fluid |
B. |
inversely proportional to density of fluid |
| C. |
directly proportional to (density)1/2 of fluid |
D. |
inversely proportional to (density)1/2 of fluid |
Answer: Option C
Explanation:
|
Read more:
|
|