Engineering :: Hydraulics and Fluid Mechanics
|
|
|
|
|
|
| 211. |
The hammer blow in pipes occurs when |
| A. |
there is excessive leakage in the pipe |
B. |
the pipe bursts under high pressure of fluid |
| C. |
the flow of fluid through the pipe is suddenly brought to rest by closing of the valve |
D. |
the flow of fluid through the pipe is gradually brought to rest by closing of the valve |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 212. |
The purpose of a surge tank is |
| A. |
to control the pressure variations due to rapid changes in the pipe line flow |
B. |
to eliminate water hammer possibilities |
| C. |
to regulate flow of water to turbines by providing necessary retarding head of water |
D. |
all of the above |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 213. |
The velocity of flow is same at all points in the cross-section of a channel. |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 214. |
When the flow in an open channel is gradually varied, the flow is said to be |
| A. |
steady uniform flow |
B. |
steady non-uniform flow |
| C. |
unsteady uniform flow |
D. |
unsteady non-uniform flow |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 215. |
A channel is said to be of most economical cross-section, if |
| A. |
it gives maximum discharge for a given cross-sectional area and bed slope |
B. |
it has minimum wetted perimeter |
| C. |
it involves lesser excavation for the designed amount of discharge |
D. |
all of the above |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 216. |
The discharge through a channel of rectangular section will be maximum, if |
| A. |
its depth is twice the breadth |
B. |
its breadth is twice the depth |
| C. |
its depth is thrice the breadth |
D. |
its breadth is thrice the depth |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 217. |
The most economical section of a rectangular channel is one which has hydraulic mean depth or hydraulic radius equal to |
| A. |
half the depth |
B. |
half the breadth |
| C. |
twice the depth |
D. |
twice the breadth |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 218. |
The discharge through a channel of trapezoidal section is maximum when |
| A. |
width of channel at the top is equal to twice the width at the bottom |
B. |
depth of channel is equal to the width at the bottom |
| C. |
the sloping side is equal to half the width at the top |
D. |
the sloping side is equal to the width at the bottom |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 219. |
The discharge through a channel of circular section will be maximum when the depth of water is |
| A. |
0.34 times |
B. |
0.67 times |
| C. |
0.81 times |
D. |
0.95 times |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 220. |
The velocity through a channel of circular section will be maximum when the depth of water is |
| A. |
0.34 times |
B. |
0.67 times |
| C. |
0.81 times |
D. |
0.95 times |
Answer: Option C
Explanation:
|
Read more:
|
|