|
|
For students in search of
- Hydroponic Gardening
-
Guides - Basics to Experts level
-
Growing fruit and vegetables hydroponically
-
Practical daily questions or queries of hydroponics lovers
-
Current Hydroponics and Indoor Gardening Market Growth as well as Trends
|
|
|
| 131. |
When a seed is placed in a suitable medium for germination, by which of the following first process water enter into the seed coat? |
| A. |
Imbibition |
B. |
Absorption |
| C. |
Osmosis |
D. |
Root pressure |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 132. |
Plasma membrane is: |
| A. |
Impermeable |
B. |
A selective barrier |
| C. |
A non-selective barrier |
D. |
Made of up cellulose |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 133. |
The efforts to enhance partition of assimilates to storage organs of interest to farmers have quite successful due to: |
| A. |
Improved component technology |
B. |
Improved control of insect |
| C. |
Better disease control |
D. |
Better breeding techniques |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 134. |
Gibberellic acid has been successfully employed to induce flowering: |
| A. |
In long day points under short day conditions |
B. |
In short day plants under long day conditions |
| C. |
For some plants |
D. |
None of the above |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 135. |
The prokaryota are a group of organisms: |
| A. |
In which cells are a group of organisms |
B. |
In which nuclear membrance, nucleolus and chromosomal matrix are lacking |
| C. |
In which chlorophyll is lacking |
D. |
With a wall defined nucleus |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 136. |
Which one of the following will reduce the rate of transpiration? |
| A. |
Increase in windy velocity |
B. |
Rise in temperature |
| C. |
Increase in water uptake by plants |
D. |
Decrease in light intensity |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 137. |
The total volume of water on melting: |
| A. |
Increases |
B. |
Remains constant |
| C. |
Decreases |
D. |
None of these |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 138. |
Gibberellins are now commercially used ______ into increase sugarcane growth and sugar yields: |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 139. |
It hypothetical chemical involved in the flowering of plant is: |
| A. |
Indole acetic acid |
B. |
Florigen |
| C. |
Gibberellin |
D. |
Kinetin |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 140. |
Anaerobic respiration is also known as: |
| A. |
Intra-molecular respirtion |
B. |
Inter-molecular respiration |
| C. |
Extra-molecular respiration |
D. |
Molecular respirtion |
Answer: Option A
Explanation:
|
Read more:
|
|