|
|
For students in search of
- Hydroponic Gardening
-
Guides - Basics to Experts level
-
Growing fruit and vegetables hydroponically
-
Practical daily questions or queries of hydroponics lovers
-
Current Hydroponics and Indoor Gardening Market Growth as well as Trends
|
|
|
| 111. |
Stomata are bound by a pair of guard cells and open guard cells are: |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 112. |
Osmosis means: |
| A. |
Flow of solute from low concentration to higher concentration |
B. |
Flow of solute from high concentration to low concentration |
| C. |
Flow of solvent from low concentration to high concentration |
D. |
Flow of solvent from high concentration to low concentration |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 113. |
When the dark period of shoft day plant is interrupted by a brief exposure of light then the plant: |
| A. |
Flowers immediately |
B. |
Turns into a long day plant |
| C. |
Will not flower at all |
D. |
Gives more flowers |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 114. |
Out of the following, which one is the most common type of transpiration? |
| A. |
Foliar |
B. |
Stomatal |
| C. |
Lenticular |
D. |
Cuticular |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 115. |
The rate of transpiration will greatly depend upon: |
| A. |
Frequency of stomata |
B. |
Position of stomata |
| C. |
State of stomata |
D. |
None of the above |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 116. |
Photochemical reactions of photosynthesis take place in: |
| A. |
Frets |
B. |
Stroma |
| C. |
Thylakoids |
D. |
All of these |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 117. |
If fermentation is allowed to proceed in a closed vessel: |
| A. |
Gas pressure will develop because of excess of oxygen |
B. |
Gas pressure will develop because of excess of carbon dioxide |
| C. |
Vacuum will be created |
D. |
No change will take place |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 118. |
In submerged leaves respiration takes place through: |
| A. |
General surface of the leaf |
B. |
Stomata present on dorsal surface of the leaf |
| C. |
Stomata present on ventral surface of leaf |
D. |
Stomata present on both surfaces of the leaf |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 119. |
Cytoklnins were first discovered in 1913 by Gottlieb Haberlandt in: |
| A. |
Germany |
B. |
Holland |
| C. |
Poland |
D. |
Austria |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 120. |
Which of the following is indispensable in cell culture? |
| A. |
Gibberellins |
B. |
Kinetin |
| C. |
Ethylene |
D. |
Auxin |
Answer: Option B
Explanation:
|
Read more:
|
|