CSS :: Culture and Society
|
|
|
|
|
|
| 81. |
Ethnocentrism means |
| A. |
cultural domination of an ethnic group. |
B. |
the evaluation of ther cultures with the measuring rod prevailing in one's own culture. |
| C. |
None of these |
D. |
Both of these |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 82. |
Ethnocentrism is a real human reaction, found in all |
| A. |
known societies |
B. |
groups |
| C. |
individuals |
D. |
all of these |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 83. |
Reasons for ethnocentrism are |
| A. |
habit |
B. |
lack of understanding |
| C. |
indoctrination |
D. |
all of these |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 84. |
Which of the following is method of teaching ethnocentrism? |
| A. |
informal methods |
B. |
Formal methods |
| C. |
Scientific methods |
D. |
a and b only |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 85. |
Groups are ethnocentric because man is a |
| A. |
various |
B. |
simple |
| C. |
none of these |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 86. |
Ethnocentrism encourages |
| A. |
nationalism |
B. |
patriotism |
| C. |
layalty |
D. |
all of these |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 87. |
Which of the following is characteristic of ethnocentrism? |
| A. |
Prejudice |
B. |
Patriotism |
| C. |
Terrorism |
D. |
None of these |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 88. |
Which of the following is not characteristic of ethnocentrism? |
| A. |
Loyalty |
B. |
Nationalism |
| C. |
Prejudice |
D. |
All of these |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 89. |
Socialisation is the process by which |
| A. |
people learn the culutre of society. |
B. |
people learn the scientific methods. |
| C. |
people learn the history of society. |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 90. |
Socialisation is the process by which |
| A. |
people become full participants in the society. |
B. |
people live individually. |
| C. |
both of above. |
Answer: Option A
Explanation:
|
Read more:
|
|