CSS :: India Constitution
|
|
|
|
|
|
| 61. |
Who was the Speaker of the second Lok Sabha? |
| A. |
K.S.Hegde |
B. |
M.A.Ayyangar |
| C. |
Salman Khurshid |
D. |
Rabi Roy |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 62. |
Which Indian President was the Speaker of the Fourth Lok Sabha? |
| A. |
S.D.Sharma |
B. |
Dr. Rajendra Prasad |
| C. |
N.Sanjiva Reddy |
D. |
Dr. S. Radhakrishanan man |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 63. |
Who was the Speaker of the Sixth Lok Sabha? |
| A. |
N. Sanjiva Reddy |
B. |
K.S.Hegde |
| C. |
Both (a) and (b) |
D. |
None of the above |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 64. |
Which article of the Indian Constitution mentioned the posts of Speaker and Deputy Speaker of the House of People? |
| A. |
Article 96 |
B. |
Article 93 |
| C. |
Article 91 |
D. |
Article 96 |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 65. |
Who is the Head to transact the business of the Lok Sabha? |
| A. |
Prime Minister |
B. |
Members of Lok Sabha |
| C. |
Speaker |
D. |
President |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 66. |
In the absence of the speaker who performs the duties of transacting the business in Lok Sabha? |
| A. |
Deputy Speaker |
B. |
Prime Minister |
| C. |
Members of Parliament |
D. |
Parliamentary Affairs Minister |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 67. |
Under which Article of the Constitution, the Council of State (Rajya Sabha) has a Chairman and Deputy Chairman? |
| A. |
Article 109 |
B. |
Article 108 |
| C. |
Article 89 |
D. |
Article 91 |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 68. |
What members of the Parliament cannot represent? |
| A. |
Members of Lok Sabha |
B. |
Members of Rajya Sabha |
| C. |
Members of Legislative Assembly |
D. |
Members of both Houses of Parliament |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 69. |
How can member of Parliament resign from his seat? |
| A. |
By speaking in the House |
B. |
By an announcement in the Press |
| C. |
By writing under his signature addressed to the Chairman or the Speaker |
D. |
All the above |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 70. |
Who fixes salaries and allowances for the Chairman and Deputy Chairman of the Rajya Sabha and the Speaker and Deputy Speaker of the Lok Sabha? |
| A. |
Lok Sabha |
B. |
Rajya Sabha |
| C. |
Members of the Parliament |
D. |
Parliament by law |
Answer: Option D
Explanation:
|
Read more:
|
|