CSS :: India Constitution
|
|
|
|
|
|
| 111. |
In the Constituent Assembly, what was the number of population fixed for one Representative? |
| A. |
7,500 |
B. |
7,50,000 |
| C. |
50,000 |
D. |
78,500 |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 112. |
Who elected Dr. Rajendra Prasad as the First President of India? |
| A. |
Constituent Assembly |
B. |
Legislative Assembly |
| C. |
Council of State |
D. |
Lok Sabha |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 113. |
In the Constituent Assembly who proposed the name of Dr. Rajendra Prasad as President of India? |
| A. |
Jawaharlal Nehru |
B. |
Sardar Patel |
| C. |
A & B |
D. |
None of the above |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 114. |
In the Constituent Assembly, when was the ad-hoc Committee appointed for the National Flag? |
| A. |
23rd June 1937 |
B. |
23rd July 1947 |
| C. |
23rd Jan 1947 |
D. |
23rd Feb 1947 |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 115. |
What was the name of India's First Legislature? |
| A. |
Parliament |
B. |
Union Parliament |
| C. |
Constituent Assembly |
D. |
National Assembly |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 116. |
During which period, Constituent Assembly of India worked? |
| A. |
1948-1950 |
B. |
1949-1951 |
| C. |
1947-1949 |
D. |
1951-1952 |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 117. |
Who was the first Speaker of free India's first Legislature (Constituent Assembly)? |
| A. |
G.V.Mavalankar |
B. |
K.M.Munshi |
| C. |
Frank Anthony |
D. |
Smt. Sarojini Naidu |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 118. |
After Indian Independence who represented Provisional Parliament? |
| A. |
Lok Sabha |
B. |
Parliament |
| C. |
Rajya Sabha |
D. |
Constituent Assembly |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 119. |
Member of the council states are elected for: |
| A. |
Six years |
B. |
Four years |
| C. |
Three years |
D. |
Five years |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 120. |
A candidate for council of states must: |
| A. |
Be of 25 years |
B. |
Not be less than 30 years |
| C. |
Must be 35 years |
D. |
None of them |
Answer: Option B
Explanation:
|
Read more:
|
|