CSS :: India Constitution
|
|
|
|
|
|
| 91. |
The council of states is: |
| A. |
The lower chamber of Indian Parliament |
B. |
Dissolved after every five years |
| C. |
A permanent house |
D. |
None of them |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 92. |
The direct principles of state policy of Indian constitution has been borrowed from: |
| A. |
American constitution |
B. |
French constitution |
| C. |
Irish constitution |
D. |
None of these |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 93. |
Indian federation was originally consisted of: |
| A. |
28 seats |
B. |
30 seats |
| C. |
32 seats |
D. |
26 seats |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 94. |
The Vice-President is elected by: |
| A. |
Proportional representation by means of a single transferable vote of the both house of the Indian Parliament |
B. |
Simple representation by both house of the Parliament |
| C. |
Simple majority method by state assemblies |
D. |
None of the above |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 95. |
In the election of the Vice-President: |
| A. |
Only elected members of the parliament can take part |
B. |
Only nominated members of the parliament can take part |
| C. |
Both elected and nominated members can take part |
D. |
None of them |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 96. |
In absence of the Vice-President Rajya Sabha meetings are presided by: |
| A. |
Prime Minister |
B. |
Speaker of Lok Sabha |
| C. |
Deputy Speaker of Lok Sabha |
D. |
Deputy Chairman of the Rajya Sabha |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 97. |
The Prime Minister shall be appointed the president according to article: |
| A. |
70 of the constitution |
B. |
72 of the constitution |
| C. |
75 of the constitution |
D. |
None of them |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 98. |
The Supreme personality in India is: |
| A. |
Prime Minister of India |
B. |
President of India |
| C. |
Speaker of India |
D. |
None of the above |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 99. |
First Amendment in Indian Constitution was passed in: |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 100. |
Second Amendment in Indian Constitution was passed in |
Answer: Option D
Explanation:
|
Read more:
|
|