CSS :: India Constitution
|
|
|
|
|
|
| 51. |
When did the origin and evolution of the office of Speaker start in India: |
| A. |
In Hindu period |
B. |
In British Period |
| C. |
In Maghal period |
D. |
None of the above |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 52. |
Till 1920 who presided over the Legislative Council of India: |
| A. |
Speaker |
B. |
Deputy Speaker |
| C. |
Governor |
D. |
Governor General |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 53. |
When was the title 'Speaker' assumed in India: |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 54. |
Under which act, the Bicameral Central Legislature was established during the British period for the first time? |
| A. |
Govt. Of India Act 1938 |
B. |
The Indian Council Act 1861 |
| C. |
Govt. Of India Act 1919 |
D. |
Govt. Of India \Act 1935 |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 55. |
Who was the first President of Central Legislative Assembly before India was Independent? |
| A. |
Sir Frederick Whyte |
B. |
Sir C.H. Seetalbad |
| C. |
Sardar Patel |
D. |
Sir Monammad Yakub |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 56. |
Who was the Speaker of the Constituent Assembly? |
| A. |
Sir Abdul Rahim |
B. |
G.V.Mavalankar |
| C. |
M.A.Ayyangar |
D. |
Sir Ibrahim Rahim Toola |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 57. |
Who was the last President of the Indian Central Legislative Assembly during the British time? |
| A. |
G.V.Mavalankar |
B. |
Abdul Rahim |
| C. |
Sir R. K. Shanumukham Chetty |
D. |
None of the above |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 58. |
Who was the first Indian to be the President of Central Legislative Assembly? |
| A. |
M. A. Ayyanger |
B. |
B.R. Bhagat |
| C. |
Dr. Balarm Jakhar |
D. |
Vithalbhai J., Patel |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 59. |
After the death of Shri G. V. Mavrlankar who became the Speaker of the first Lok Sabha? |
| A. |
M.A. Ayyangar |
B. |
K.S. Hegde |
| C. |
N. Sanjiva Reddy |
D. |
None of the above |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 60. |
Who appoints the Governor in India? |
| A. |
President |
B. |
Prime Minister |
| C. |
Parliament |
D. |
None of these |
Answer: Option A
Explanation:
|
Read more:
|
|