Engineering :: Fluid Mechanics and Hydraulic Machines
|
|
|
|
|
|
| 71. |
The general energy equation is applicable to |
| A. |
Steady flow |
B. |
Unsteady flow |
| C. |
Non-uniform flow |
D. |
Turbulent flow |
| E. |
Laminar flow |
|
|
Answer: Option A
Explanation:
|
| 72. |
The continuity equation in ideal fluid flow |
| A. |
States that the net rate of in-flow into any small volume must be zero |
B. |
Applies to irrotational flow only |
| C. |
Impulses to existence of a velocity potential |
D. |
States that the energy remains constant along stream line |
| E. |
States that energy is constant everywhere in the fluid |
|
|
Answer: Option E
Explanation:
|
| 73. |
If the forces due to inertia, gravity and frictional resistance are insignificant, the design of a channel may be made by comparing |
| A. |
Weber number |
B. |
Reynolds number |
| C. |
Froude's number |
D. |
Prandt number |
| E. |
Schmidt number |
|
|
Answer: Option C
Explanation:
|
| 74. |
If the Mach number of a flow is 3 the flow is known as |
| A. |
Super-supersonic |
B. |
Supersonic |
| C. |
Sonic |
D. |
Sub-sonic |
| E. |
None of the above |
|
|
Answer: Option B
Explanation:
|
| 75. |
Which one of the following is laminar flow |
| A. |
Rise of water in plants through roots |
B. |
Movement of blood in the arteries of a human body |
| C. |
Flow of oil in measuring instruments |
D. |
All of the above |
| E. |
None of the above |
|
|
Answer: Option D
Explanation:
|
| 76. |
A control volume refers to |
| A. |
A closed system |
B. |
An open system |
| C. |
A isolated system |
D. |
A specified mass |
| E. |
A fixed region in space |
|
|
Answer: Option B
Explanation:
|
| 77. |
The eddy viscosity for turbulent flow is |
| A. |
Part of dynamic viscosity |
B. |
A property of the fluid |
| C. |
Dependent on fluid temperature |
D. |
Dependent on flow |
| E. |
Independent of the nature of flow |
|
|
Answer: Option D
Explanation:
|
| 78. |
The pressure centre is |
| A. |
At the centroid of the submerged area |
B. |
The centroid of the pressure prism |
| C. |
Independent of the orientation of the area |
D. |
A point on the line of action of the resultant force |
| E. |
Always above the centroid of area |
|
|
Answer: Option D
Explanation:
|
| 79. |
A fluid in which resistance to deformation is independent of the shear stress is known as |
| A. |
Bingham plastic fluid |
B. |
Pseudo plastic fluid |
| C. |
Dilatant fluid |
D. |
Newtonian fluid |
| E. |
None of the above |
|
|
Answer: Option D
Explanation:
|
| 80. |
Which mouthpiece is having maximum coefficient of discharge? |
| A. |
External mouthpiece |
B. |
Convergent-Divergent mothpiece |
| C. |
Internal mouthpiece |
D. |
None of the above |
Answer: Option B
Explanation:
|
Read more:
|
|