Engineering :: Fluid Mechanics and Hydraulic Machines
|
|
|
|
|
|
| 21. |
When a venturimeter is used in an inclined position, it will show |
| A. |
Sale reading |
B. |
More reading |
| C. |
Less reading |
D. |
Depends on vescosity of fluid |
| E. |
None of the above |
|
|
Answer: Option A
Explanation:
|
| 22. |
The critical depth on a channel is given by |
| A. |
h = v2/g |
B. |
h = v2/2g |
| C. |
h = v/2g |
D. |
h = 2v/g |
| E. |
h = v/g |
|
|
Answer: Option A
Explanation:
|
| 23. |
The increase of temperature |
| A. |
Increases the viscosity of a fluid |
B. |
Decreases the viscoisty of a fluid |
| C. |
Decreases the viscosity of a gas |
D. |
Increases the viscosity of a gas |
| E. |
None of the above |
|
|
Answer: Option B,D
Explanation:
|
| 24. |
The bulk modulus of elasticity |
| A. |
Is independent of temperature |
B. |
Increases with the pressure |
| C. |
Is independent of pressure and viscosity |
D. |
Is larger when the fluid is more compressible |
| E. |
None of the above |
|
|
Answer: Option C
Explanation:
|
| 25. |
A liquid compressed in a cylinder has a volume of 1 litre at 1 MN/m2 and a volume of 995 cu-cm at 2 MN / m2. The bulk modulus of elasticity would be |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 26. |
One poise is equivalent to |
| A. |
360 kg/m-hr |
B. |
1 dyne sec/cm2 |
| C. |
1/98.1 kgf sec/m2 |
D. |
10-1 kg/m-sec |
| E. |
Any of the above |
|
|
Answer: Option E
Explanation:
|
| 27. |
An object having 20 kg mass weighs 19.60 kg on a spring type balance. The value of 'g' in m/sec2 for the place is |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 28. |
If a barometer carries wter instead of mercury, the height of column for a pressure equivalent to 75 cm of mercury will be |
| A. |
1020 cm |
B. |
1000 cm |
| C. |
1034 cm |
D. |
1040 cm |
| E. |
1050 cm |
|
|
Answer: Option A
Explanation:
|
| 29. |
The length of mercury column at a place at an altitude will vary with respect to that at ground in a |
| A. |
Linear relation |
B. |
Hyperbolic relation |
| C. |
Parabolic relation |
D. |
Will remain constant |
| E. |
First slowly and then steeply |
|
|
Answer: Option E
Explanation:
|
| 30. |
Mercury is suitable for manometers because |
| A. |
It has high density |
B. |
It can be easily seen in tube |
| C. |
It does not stick to tube walls |
D. |
It moves easily |
| E. |
It is generally not used in manometers |
|
|
Answer: Option E
Explanation:
|
Read more:
|
|