Engineering :: Fluid Mechanics and Hydraulic Machines
|
|
|
|
|
|
| 31. |
The density of air at 10?C and 1 Mpa abs in SI units is |
| A. |
12.31 |
B. |
1.231 |
| C. |
118.4 |
D. |
65 |
| E. |
None of the above |
|
|
Answer: Option A
Explanation:
|
| 32. |
The depth of oil having specific gravity 0.6 to produce a pressure of 3.6 kg/cm2 will be |
| A. |
40 m of oil |
B. |
36 m of oil |
| C. |
50 m of oil |
D. |
60 m of oil |
| E. |
120 m of oil |
|
|
Answer: Option D
Explanation:
|
| 33. |
In a flowing fluid, a particle may possess |
| A. |
Inertial energy |
B. |
Pressure energy |
| C. |
Kinetic energy |
D. |
Elevation or gravitation potential energy |
| E. |
All the above |
|
|
Answer: Option E
Explanation:
|
| 34. |
Select the statement which is correct |
| A. |
Standard atmospheric pressure is 1 kg/cm2 |
B. |
A barometer reads the difference between load and standard atmospheric pressure |
| C. |
Standard atmospheric pressure is the mean local atmospheric pressure at sea level |
D. |
Local atmospheric pressure is always below standard atmospheric pressure |
| E. |
Local atmospheric pressure depends upon the elevation of the locality only |
|
|
Answer: Option C
Explanation:
|
| 35. |
A barometer is used to measure |
| A. |
Very low pressures |
B. |
Very high pressures |
| C. |
Pressure differeuce between two points |
D. |
Pressure of fluid in a pipe line |
| E. |
Atmospheric pressure |
|
|
Answer: Option E
Explanation:
|
| 36. |
Mercury is generally used in barometer because |
| A. |
Of higher density due to which the height of barmeter will be small |
B. |
It has practically zero vapour pressure |
| C. |
It shines and can be easily read |
D. |
It does not stick to the tube walls |
| E. |
All above |
|
|
Answer: Option A
Explanation:
|
| 37. |
The vertical component of pressure force on a submerged curved surface is equal to |
| A. |
Its horizontal component |
B. |
The force on a vertical projection of the curved surface |
| C. |
The product of pressure at centroid and surface area |
D. |
The weight of liquid vertically above the curved surface |
| E. |
None of the above |
|
|
Answer: Option D
Explanation:
|
| 38. |
1 atm pressure is equivalent to |
| A. |
1.01315 x 105 N/m2 |
B. |
700 mm Hg |
| C. |
1.0133 x 105 kg/m-sec2 |
D. |
1.0133 x 106 kg/cm-sec2 |
| E. |
Any of the above |
|
|
Answer: Option E
Explanation:
|
| 39. |
A simple pitot tube is used to measure |
| A. |
The pressure in a static fluid |
B. |
The velocity in a flowing stream |
| C. |
The total pressure |
D. |
The dynamic pressure |
| E. |
The undistributed fluid pressure |
|
|
Answer: Option B
Explanation:
|
| 40. |
1 mm Hg pressure is equivalent to |
| A. |
1.333 x 102 N/m2 |
B. |
1.333 x 10-3 bar |
| C. |
1.3158 x 10-3 atm |
D. |
1.332 x 102 kg/m-sec2 |
| E. |
Any of the above |
|
|
Answer: Option E
Explanation:
|
Read more:
|
|