Engineering :: Irrigation Engineering
|
|
|
|
|
|
| 121. |
Lining of a canal |
| A. |
assures economical water distribution |
B. |
reduces possibility of breaching |
| C. |
increases available head for power generation |
D. |
all of the above |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 122. |
In a lined canal, the resistance to flow decreases and velocity of flow increases. |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 123. |
The sodium carbonate lining consists of at lest |
| A. |
6% sodium carbonate and 10% clay |
B. |
10% sodium carbonate and 6% clay |
| C. |
1% sodium carbonate and 6% clay |
D. |
1% clay and 6% sodium carbonate |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 124. |
For the repairing of an old but sound concrete lining, the lining preferred is |
| A. |
shotcrete lining |
B. |
precast concrete lining |
| C. |
soil cement lining |
D. |
sodium carbonate lining |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 125. |
The weed growth in a canal leads to |
| A. |
decrease in silting |
B. |
decrease in discharge |
| C. |
increase in discharge |
D. |
increase in velocity of flow |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 126. |
Garret's diagram gives the graphical method of designing a channel based on |
| A. |
Lacey's theory |
B. |
Gibb's theory |
| C. |
Kennedy's theory |
D. |
Khosla's theory |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 127. |
Kennedy, in his silt theory, assumed that the silt is kept in suspension because of eddies generated from the |
| A. |
bed only |
B. |
sides only |
| C. |
whole perimeter |
D. |
any one of these |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 128. |
According to Kennedy, the silt supporting power is |
| A. |
directly proportional to |
B. |
inversely proportional to |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 129. |
Non-silting, non-scouring velocity is called |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 130. |
Kennedy gave a relation between |
| A. |
velocity and hydraulic mean depth |
B. |
area and velocity |
| C. |
critical velocity and the depth of flowing water |
D. |
all of the above |
Answer: Option C
Explanation:
|
Read more:
|
|