|  | 
    
	
 
     For students in search of Hydroponic Gardening
 Guides - Basics to Experts level
 Growing fruit and vegetables hydroponically
 Practical daily questions or queries of hydroponics lovers
 Current Hydroponics and Indoor Gardening Market Growth as well as Trends
 | 
| 
	
	
           
                       | 
    
    
        | 
            
            
                | 181. | Which one of the following correctly define the period between inoculation and appearance of the first disease symptom? |  
                | 
			 
				
					
				| A. | Penetration period | B. | Latent period |  
				 				 | C. | Incubation period | D. | Infestion period |  
                        
                        
                            Answer: Option B Explanation:    |  
 
            
            
                | 182. | Which one of the following groups consists of systemic fungicides? |  
                | 
			 
				
					
				| A. | Bavistin, Topsin-M, Captan | B. | Plantvax, Emisan, Calisin |  
				 				 | C. | Vitavax, Bavistin, Calisin | D. | Ziram, Plantvax, Blitox |  
                        
                        
                            Answer: Option C Explanation:    |  
 
            
            
                | 183. | Which one of the following helps in maintaining the shape of nematodes? |  
                | 
			 
				
					
				| A. | Pseudocoelomic fluid | B. | Cuticle and muscles |  
				 				 | C. | Pseudocoelome | D. | Annulation of cuticle |  
                        
                        
                            Answer: Option A Explanation:    |  
 
            
            
                | 184. | Which one of the following is known as downy mildew fungus? |  
                | 
			 
				
					
				| A. | Erysiphe | B. | Sclerospora |  
				 				 | C. | Taphrina | D. | Urocystis |  
                        
                        
                            Answer: Option B Explanation:    |  
 
            
            
                | 185. | Which one of the following is the best method of controlling ear cockle disease of wheat? |  
                | 
			 
				
					
				| A. | Application of solar heat | B. | Mechanical separation of infected seed by floatation |  
				 				 | C. | Application of balanced dose of fertilizer | D. | Treatment of seed with pesticide |  
                        
                        
                            Answer: Option B Explanation:    |  
 
            
            
                | 186. | Which one of the following is the cause of spreading decline of citrus? |  
                | 
			 
				
					
				| A. | Citrus nematode | B. | Burrowing nematode |  
				 				 | C. | Fungal diseases | D. | Nutritional deficiency |  
                        
                        
                            Answer: Option D Explanation:    |  
 
            
            
                | 187. | Which one of the following is the correct mode of infection in Ergot of bajra? |  
                | 
			 
				
					
				| A. | Shoot infection | B. | Local infection of blossom |  
				 				 | C. | Seedling infection | D. | Systematic infection |  
                        
                        
                            Answer: Option B Explanation:    |  
 
            
            
                | 188. | Which one of the following is the correct order in which they appear during biocontrol operations? |  
                | 
			 
				
					
				| A. | Parasite, Release, Mass rearing, Parasitism | B. | Mass rearing, Parasite, Release, Parasitism |  
				 				 | C. | Release, Mass rearing, Parasite, Parasitism | D. | Parasite, Mass rearing, Release, Parasitism |  
                        
                        
                            Answer: Option D Explanation:    |  
 
            
            
                | 189. | Which one of the following pairs is not correctly matched? |  
                | 
			 
				
					
				| A. | Karnal bunt - Neovossia horrida of wheat | B. | False smut - Ustilaginoidea virens of rice |  
				 				 | C. | Hill bunt - Tilletia foetida wheat | D. | Ear cockle - Anguina tritici wheat |  
                        
                        
                            Answer: Option A Explanation:    |  
 
            
            
                | 190. | Which one of the following pairs of crop and disease is correctly matched? |  
                | 
			 
				
					
				| A. | Cabbage - Early blight | B. | Cucumber - Club root |  
				 				 | C. | Potato - Black wart | D. | Tomato - White rust |  
                        
                        
                            Answer: Option B Explanation:    |  
 
 
			
			
 
 
 
 Read more:
 |  |