CSS :: Agriculture Genetics Plant Breeding and Biotechnology
|
|
|
For students in search of
- Hydroponic Gardening
-
Guides - Basics to Experts level
-
Growing fruit and vegetables hydroponically
-
Practical daily questions or queries of hydroponics lovers
-
Current Hydroponics and Indoor Gardening Market Growth as well as Trends
|
|
|
| 391. |
The pollen along with pollen tube is known as: |
| A. |
Microspore |
B. |
Pollengrain |
| C. |
Megaspore |
D. |
Male gametophyte |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 392. |
Which is the dioecious plant? |
| A. |
Maize |
B. |
Marigold |
| C. |
Vallisneria |
D. |
Rice |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 393. |
The pressure responsible for pushing the membrane against the cell wall is termed as: |
| A. |
Osmotic pressure |
B. |
Suction pressure |
| C. |
Wall pressure |
D. |
Turgor pressure |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 394. |
The process of formation of eggs in animals is called: |
| A. |
Oogenesis |
B. |
Telophase |
| C. |
Oogonium |
D. |
None of them |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 395. |
The process of formation of sperms in animals is known as: |
| A. |
Spermatogonium |
B. |
Spermatogenesis |
| C. |
Spematid |
D. |
None of them |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 396. |
The process of guttation is due to: |
| A. |
Leaf suction |
B. |
Excess transpiration |
| C. |
Root Pressure |
D. |
Wall Pressure |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 397. |
The process of making the expression of a non-allelic gene by another gene or gene pair is known as: |
| A. |
Epistasis |
B. |
Hypostasis |
| C. |
Nobilisation |
D. |
None of the above |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 398. |
The process of megasporogenesis occurs in: |
| A. |
Embryosac |
B. |
Egg cell |
| C. |
Pollensac |
D. |
Ovule |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 399. |
The process, double fertilization was first discovered by: |
| A. |
Nawaschin |
B. |
Strasburger |
| C. |
Robert Brown |
D. |
Hugo de Vries |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 400. |
The production of double cross hybrid in maize was first suggested by: |
Answer: Option C
Explanation:
|
Read more:
|
|