CSS :: Agriculture Genetics Plant Breeding and Biotechnology
|
|
|
For students in search of
- Hydroponic Gardening
-
Guides - Basics to Experts level
-
Growing fruit and vegetables hydroponically
-
Practical daily questions or queries of hydroponics lovers
-
Current Hydroponics and Indoor Gardening Market Growth as well as Trends
|
|
|
| 331. |
The first generation progeny of a hybrid are called: |
| A. |
Pure lines |
B. |
Segregates |
| C. |
Parents |
D. |
F1 plants |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 332. |
The first inbreeding experiments with maize were those reported by: |
| A. |
Sprengel in 1866 |
B. |
Darwin in 1876 |
| C. |
Sprague in 1886 |
D. |
Baird 1896 |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 333. |
Which of the following is not xerophytic plant? |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 334. |
The flattened, lateral, outgrowth of the stem or the branch, developing exogenously from a node and having a bud in its axil as known as: |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 335. |
The fleshy edible part of the mango fruit is: |
| A. |
Epicarp |
B. |
Endocarp |
| C. |
Mesocarp |
D. |
Pericarp |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 336. |
The fleshy food storage tissue, lying immediately with in perisperm is called: |
| A. |
Endosperm |
B. |
Testa |
| C. |
Cruncle |
D. |
None of the above |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 337. |
The following character in human beings can explain the sex linked inheritance: |
| A. |
Baldness |
B. |
Eye colour |
| C. |
Haemophilia |
D. |
Pattern of the hair |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 338. |
The following organelles also contain DNA: |
| A. |
Endoplasmic reticulum |
B. |
Centrosomes |
| C. |
Vacuoles |
D. |
Chloroplast |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 339. |
The following part of the chromosome is responsible for the movement of chromosome/chromatid to different poles: |
| A. |
Chromatin |
B. |
Centromere |
| C. |
Chromomere |
D. |
Satellite |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 340. |
Which of the following ions is involved in the opening and closing of stomata? |
Answer: Option C
Explanation:
|
Read more:
|
|