|
|
|
|
|
| 31. |
Ontogeny repeats Phylogeny the idea was given by: |
| A. |
Lamarck |
B. |
De Vries |
| C. |
Von Haeckel |
D. |
Oparin |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 32. |
Ontogemy means: |
| A. |
Life cycle of individual |
B. |
Life cycle of all the animals of different groups |
| C. |
Both (a) & (b) |
D. |
None of these |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 33. |
Von Haeckels statement ontogeny repeats phylogeny is the theme of: |
| A. |
Chemical Evolution Theory |
B. |
Theory of Special Creation |
| C. |
Recapitulation Theory |
D. |
None of these |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 34. |
One of the following is not example of connecting link: |
| A. |
Ostrich |
B. |
Euglena |
| C. |
Neopalina |
D. |
Peripatus |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 35. |
Recapitulation theory means that: |
| A. |
All animals start as an egg |
B. |
History of the animal reflects it's evolutionary history: |
| C. |
Organs which are lost are regenerated |
D. |
Young one of an organism are similar to parents |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 36. |
Homologous Organs are important in the study of organic evolution because they show: |
| A. |
Evidence of origin of life |
B. |
Process of mutation |
| C. |
Evidence of divergent evolution |
D. |
Evidence of fossil records |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 37. |
The Analogous Organs exhibit: |
| A. |
Evidence of divergent evolution |
B. |
Evidence of convergent evolution |
| C. |
Both (a) & (b) |
D. |
None of these |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 38. |
Organs once in use and fully developed but presently not in use in an organism are called: |
| A. |
Fossils |
B. |
Vestigial organs |
| C. |
Homologous organs |
D. |
Analogous organs |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 39. |
Which of the following do not have any relation with the process of organic evolution: |
| A. |
Organs once develop and used but presently not in use |
B. |
Organs having similar origin but similar or dissimilar in function |
| C. |
Organs having similar function but dissimilar origin |
D. |
Organs having different origin and different function |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 40. |
Some of the important evidences of organic evolution are: |
| A. |
Presence of homologous and vestigial organs in diffeent animals |
B. |
Presence of homologous and analogous organs in different animals |
| C. |
Present of homologous and vestigial organs in different animals |
D. |
Presence of analogous organs in different animals |
Answer: Option A
Explanation:
|
Read more:
|
|