|
|
|
|
|
| 1. |
Which of the following is the meaning of organic evolution? |
| A. |
Omnis Vivo-Ex-Vivo |
B. |
Contagium Vivum Fluidum |
| C. |
Descent with Modification |
D. |
None of these |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 2. |
Who stated Man originated first as fish? |
| A. |
Anaximander |
B. |
Lamarck |
| C. |
Osborn |
D. |
All of these |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 3. |
According to Osborn who is Father of concept of Evolution? |
| A. |
Lamarck |
B. |
Aristotle |
| C. |
Empedocles |
D. |
Cuvier |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 4. |
Who recognized organic Evolution as Ladder like graduation? |
| A. |
Lamarck |
B. |
Empedocles |
| C. |
Aristotle |
D. |
Darwin |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 5. |
Possibilities of evolutionary changes are maximum in the organisms that reproduce by: |
| A. |
Spores |
B. |
Binary Fission |
| C. |
Budding |
D. |
Sexual reproduction |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 6. |
Taxonomy is science of study related to: |
| A. |
External feature of animals |
B. |
Functional anatomy |
| C. |
Classification of animals and plants |
D. |
None of these |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 7. |
The statement that evolution of living organism follows the changes in environment is: |
| A. |
TRUE |
B. |
FALSE |
| C. |
Rarely true |
D. |
No idea |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 8. |
Archaeopteryx is a connecting link between: |
| A. |
Amphibians and reptiles |
B. |
Reptiles and birds |
| C. |
Birds and mammals |
D. |
Amphibians and birds |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 9. |
The homologous organs are the organs: |
| A. |
Having similar origin |
B. |
Having similar function |
| C. |
Having more use |
D. |
None of these |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 10. |
Wings of insects and bat are example of: |
| A. |
Homologous organs |
B. |
Analogous organs |
| C. |
Both (a) & (b) |
D. |
None of these |
Answer: Option B
Explanation:
|
Read more:
|
|