CSS :: Hormones in our body
|
|
|
|
|
|
| 71. |
Which of these secretes gonadotropins: |
| A. |
Hypothalamus |
B. |
Post pituitary |
| C. |
Ant pituitary |
D. |
Gonads |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 72. |
Acromegaly results after adolescence due to hypersecretion of: |
| A. |
Insulin |
B. |
Thyroxine |
| C. |
Prolactin |
D. |
Growth hormone |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 73. |
Which of these secretes oxytocin: |
| A. |
Adrenals |
B. |
Pituitary |
| C. |
Thyroid |
D. |
Ovaries |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 74. |
Which of these parameters are true for thyroid gland in man: |
| A. |
3 - 5 cms and 25 - 30 gms |
B. |
8 - 01 cms and 40 - 50 gms |
| C. |
0.5 - 1.0 cms and 0.5 gms |
D. |
None of these |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 75. |
Which of these hormones are secreted by thyroid gland: |
| A. |
Tetra - iodothyroonine |
B. |
Tri-iodothyronine |
| C. |
Both (a) & (b) |
D. |
None of these |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 76. |
Thyroid secretes its hormones under the influence of: |
| A. |
Nervous control |
B. |
TSH of adenohypophysis |
| C. |
ACTH of adrenals |
D. |
None of these |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 77. |
Rate of oxidative metabolism in man is increased by: |
| A. |
Thyroxine |
B. |
ATCH |
| C. |
ADH |
D. |
None of these |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 78. |
Hyposecretion of thyroid hormone causes: |
| A. |
Cretinism in children |
B. |
Myxodema in adults |
| C. |
Both (a) & (b) |
D. |
None of these |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 79. |
Simple goiter is caused due to: |
| A. |
Hypersecretion of thyroid horomone |
B. |
Hyposecretion of pituitary horomones |
| C. |
Iodine deficiency in food leading to hyposecretion of thyroid |
D. |
None of these |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 80. |
Asymmetrical protrusion of eye balls giving an angry, frightened look is seen in which of these: |
| A. |
Simple goitre |
B. |
Exophtalmic goitre |
| C. |
Both (a) & (b) |
D. |
None of these |
Answer: Option B
Explanation:
|
Read more:
|
|