CSS :: Hormones in our body
|
|
|
|
|
|
| 51. |
Promotion of thyroid growth and synthesis as well as release of hormones from it is controlled by: |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 52. |
CRF (corticotropic release factor) from hypothamus controls release of which of these from pituitary: |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 53. |
Undersecretion of STH or GH from pituitary would cause: |
| A. |
Nanism |
B. |
Gigantism |
| C. |
Acromegaly |
D. |
None of these |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 54. |
Acromegaly is caused by: |
| A. |
Hyposecretion of GH |
B. |
Hypersecretion of GH |
| C. |
Both (a) & (b) |
D. |
None of these |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 55. |
Fluffy body, weak body, shrunken genitals and declined fertility are symptoms seen in: |
| A. |
Pituitary myxodema |
B. |
Ateliosis |
| C. |
Acromegaly |
D. |
None of these |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 56. |
Acromegaly is exhibited by which of these symptoms: |
| A. |
Coarse skin with folds and hairs |
B. |
Enlargement of nose, lips, tongue, foot, hands, lower jaw and internal organs |
| C. |
Muscular pain and impaired vision |
D. |
All of these symptoms |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 57. |
Both in gigantism and acromegaly there is enlargement of body but the major difference is: |
| A. |
In gigantism the growth of body and skeleton is symmetrical but not in acromegaly |
B. |
In gigantism the growth of body and skeleton is asymmetrical but not in acromegaly |
| C. |
Gigantism is due to hyposecretion and acromegaly due to hypersecretion of STH |
D. |
None of these |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 58. |
Acromegaly and gigantism are due in: |
| A. |
Hypothyroidism |
B. |
Hypopituitarism |
| C. |
Hyperthyroidism |
D. |
Hyperpituitarism |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 59. |
Secretion of which of these is under nervous control: |
| A. |
Post pituitary |
B. |
Anterior pituitary |
| C. |
Pineal body |
D. |
Adrenal cortex |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 60. |
Chemicals directly released into blood are called: |
| A. |
Pheomones |
B. |
Enzymes |
| C. |
Vitamins |
D. |
Hormones |
Answer: Option A
Explanation:
|
Read more:
|
|