|
|
|
|
|
| 61. |
The theory which is today accepted as the most widely accepted theory about the origin of the state is: |
| A. |
Divine origin theory |
B. |
Social contract theory |
| C. |
Marxist theory |
D. |
Evolutionary theory |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 62. |
Who supported Patriarchal theory about the origin of the state? |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 63. |
Theory of Divine Origin of State supports: |
| A. |
Aristocracy |
B. |
Bureaucracy |
| C. |
Constitutional monarchy |
D. |
Absolute monarchy |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 64. |
The state of nature was substituted by: |
| A. |
Civil society |
B. |
Anarchy |
| C. |
Lawlessness |
D. |
Police state |
| E. |
Natural contract |
|
|
Answer: Option A
Explanation:
|
| 65. |
According to exponents of theory of Divine Origin of the State the Kings derived their authority from: |
| A. |
God |
B. |
People |
| C. |
Constitutional monarchy |
D. |
Church |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 66. |
Who has said that social contact theory is fatal to political impostures? |
| A. |
Sir Henry Maine |
B. |
Sir Fredrick Pollock |
| C. |
Bluntschli |
D. |
Sedgwick |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 67. |
Who of the following said that in the state of nature hands of all were against one and hand of one against all? |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 68. |
Pick up one, which is not connected with the origin of the state: |
| A. |
Population |
B. |
Territory |
| C. |
Industry |
D. |
Religion |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 69. |
According to Garner the state is the outcome of: |
| A. |
Expansion of families |
B. |
Handiwork of God |
| C. |
Outcome of force |
D. |
A sudden revolution |
| E. |
Growth and evolution |
|
|
Answer: Option E
Explanation:
|
| 70. |
Which one of the following is not associated with social contract theory? |
| A. |
Hobbes |
B. |
Herbert Spencer |
| C. |
Locke |
D. |
Rousseau |
Answer: Option B
Explanation:
|
Read more:
|
|