Entry Test MCQ :: Electrostatics
|
|
|
|
|
|
| 21. |
Potential difference is the work done in moving unit positive charge form one point to another |
| A. |
in the direction of electric intensity |
B. |
against electric intensity |
| C. |
in any direction |
D. |
in the direction of electric flux |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 22. |
Equipotential planes are |
| A. |
parallel to one another |
B. |
non parallel to one another |
| C. |
intersecting |
D. |
circular |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 23. |
The value of the capacitance depends upon the |
| A. |
voltage applied |
B. |
thickness of the capacitor plates |
| C. |
geometry of the capacitor |
D. |
dinsity of the capacitor plates |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 24. |
A 25eV electron has a speed of |
| A. |
2 x 106m/sec |
B. |
3 x 106m/sec |
| C. |
5 x 106m/sec |
D. |
4 x 106m/sec |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 25. |
A 5 ?F capacitor has a potential difference across its plates of 200 volts. The charge on the capacitor is |
| A. |
2.5 x 10-8 C |
B. |
10-5 C |
| C. |
103 C |
D. |
4 x 103 C |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 26. |
capacitor is to have an energy content of 20J it must be placed across a potential difference of |
| A. |
4 volts |
B. |
9 volts |
| C. |
2 volts |
D. |
1 vol |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 27. |
Equivalent capacitance is greater than individual capacitances in |
| A. |
series combination |
B. |
parallel combination |
| C. |
both series and parallel combinations |
D. |
none of above |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 28. |
Two oppositely charged balls A and B attract third conducting ball C when placed near them turn by turn. Then ball C must be |
| A. |
positively charged |
B. |
electrically neutral |
| C. |
negatively charged |
D. |
positively and negatively charged |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 29. |
The number of electrons in one coulomb charge is equal to |
| A. |
6.2 x 1018 |
B. |
1.6 x 1019 |
| C. |
6.2 x 1021 |
D. |
1.6 x 10-27 |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 30. |
In a non-uniform electric field a polar molecule will experience |
| A. |
Net torque |
B. |
Net force |
| C. |
both series and parallel combinations |
D. |
zero |
Answer: Option C
Explanation:
|
Read more:
|
|