Entry Test MCQ :: Electrostatics
|
|
|
|
|
|
| 31. |
SI unit of permitivity of free space is |
| A. |
Nm2C2 |
B. |
N-1mC-2 |
| C. |
NmC-1 |
D. |
N-1m-2C2 |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 32. |
Value of ?r for various dielectrics is always |
| A. |
less than unity |
B. |
equal to unit |
| C. |
larger than unit |
D. |
no hard and fast rule |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 33. |
Electric intensity at infinite distance from the point charge is |
| A. |
zero |
B. |
infinite |
| C. |
positive |
D. |
negative |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 34. |
Which one of the following can be taken as the measure of electric intensity ? |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 35. |
Electric flux due to a point charge +q is |
| A. |
1/4II?? . q/r |
B. |
q/?? |
| C. |
1/4II?? . q/r2 |
D. |
4II?? |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 36. |
N/C = |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 37. |
A charge of 0.10C accelerated through a potential difference of 1000V acquires kinetic energy |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 38. |
A capacitor is a perfect insulator for |
| A. |
direct current |
B. |
alternating current |
| C. |
both for the direct and alternating current |
D. |
none of above |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 39. |
Three capacitors C1 C2 and C3 are connected in parallel as in the Fig. The equivalent capacitance will be |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 40. |
In a charged capacitor the energy resides in |
| A. |
magnetic hield |
B. |
electric field |
| C. |
nuclear field |
D. |
gravitational field |
Answer: Option B
Explanation:
|
Read more:
|
|