Engineering :: Engineering Materials
|
|
|
|
|
|
| 201. |
Monel metal is |
| A. |
Aluminium Copper alloy |
B. |
Aluminium Silver alloy |
| C. |
Copper Nickel alloy |
D. |
Nickel-Chromium alloy |
| E. |
Chromium - Molybdenum alloy |
|
|
Answer: Option E
Explanation:
|
| 202. |
Wrought iron is |
| A. |
Used for castings |
B. |
Not used for castings |
| C. |
Easily hardened |
D. |
Least resistant to corrosion fatigue stresses |
| E. |
Melts easily at 1500?C |
|
|
Answer: Option C
Explanation:
|
| 203. |
Steel may be manufactured by |
| A. |
Bessemer process |
B. |
Open hearth process |
| C. |
Cementation process |
D. |
Duplex process |
| E. |
Any of the above |
|
|
Answer: Option B
Explanation:
|
| 204. |
A material which undergoes no deformation till its yield point is reached and then it flows at a constant stress is known as |
| A. |
Elastic |
B. |
Plastic |
| C. |
Rigid |
D. |
Elastic-plastic |
| E. |
Rigid plastic |
|
|
Answer: Option E
Explanation:
|
| 205. |
During stress relaxation phenomenon |
| A. |
Deformation tends to bind the joint and produces a stress reduction |
B. |
Deformation tends to loosen the joint and produces a stress reduction |
| C. |
Stress is no longer proportional to strain |
D. |
Stress reduces on increasing load |
| E. |
None of the above |
|
|
Answer: Option E
Explanation:
|
| 206. |
Diamagnetic materials are |
| A. |
Only slightly magnetised |
B. |
Strongly magnetised |
| C. |
Magnetised with eddy currents only |
D. |
Magnetised in a direction opposite to that of the applied field |
| E. |
None of the above |
|
|
Answer: Option B
Explanation:
|
| 207. |
Residual magnetism is |
| A. |
Magnetism left in a sample after a decade |
B. |
Magnetism left in a sample after one year |
| C. |
Flux density present in a material after magnetising force is removed |
D. |
The magnetic force required to fully demagnetise a sample |
| E. |
None of the above |
|
|
Answer: Option C
Explanation:
|
| 208. |
The loss of strength in compression which occurs when there is a gain in strength in the tension due to overloading is |
| A. |
Iso-strain |
B. |
Relaxation |
| C. |
Hysteresis |
D. |
Bounhinger effect |
| E. |
Hooke's effect |
|
|
Answer: Option C
Explanation:
|
| 209. |
Spring steels should have high resistance to |
| A. |
Shocks |
B. |
Fatigue |
| C. |
Corrosion |
D. |
Deformation |
| E. |
All of the above |
|
|
Answer: Option D
Explanation:
|
| 210. |
Vanadium is added to steel as an alloying element to |
| A. |
Increase temperture resistance |
B. |
Increase shock resistance |
| C. |
Modify yield and tensile strength properties |
D. |
Increases resistance to corrosion |
| E. |
To soften the material |
|
|
Answer: Option E
Explanation:
|
Read more:
|
|