Engineering :: Concrete Technology
|
|
|
|
|
|
| 151. |
If sea water is used for preparing concrete mix, it |
| A. |
reduces strength |
B. |
corrodes steel reinforcement |
| C. |
causes efflorescence |
D. |
all of these |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 152. |
If mineral oil is present in mixing water for concrete, it increases strength for a concentration upto 2 percent. |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 153. |
Which of the following statement is wrong? |
| A. |
The coarse sand produces a harsh and unworkable mix. |
B. |
An admixture cannot increase the workability of concrete without increasing water content. |
| C. |
Salts of manganese cause a considerable reduction in the strength of concrete. |
D. |
all of the above |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 154. |
The standard sand now used in India is obtained from |
| A. |
Ennore (Chennai) |
B. |
Mumbai |
| C. |
Orissa |
D. |
Jaipur |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 155. |
Insufficient quantity of water |
| A. |
makes the concrete mix harsh |
B. |
makes the concrete mix unworkable |
| C. |
causes segregation in concrete |
D. |
causes bleeding in concrete |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 156. |
Excess quantity of water |
| A. |
makes the concrete mix harsh |
B. |
makes the concrete mix unworkable |
| C. |
causes segregation in concrete |
D. |
causes bleeding in concrete |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 157. |
Water cement ratio may be defined as the ratio of |
| A. |
volume of water to that of cement in a concrete mix |
B. |
weight of water to that of cement in a concrete mix |
| C. |
volume of water to that of concrete in a concrete mix |
D. |
weight of water to that of concrete in a concrete mix |
Answer: Option E
Explanation:
|
| 158. |
The rule of water cement ratio was established by |
| A. |
Duff Abram |
B. |
Plowman |
| C. |
W. Simms |
D. |
Dr. Karl Terzaghi |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 159. |
According to the rule of water cement ratio, the strength of concrete wholly depends upon |
| A. |
the quality of cement |
B. |
the quality of cement mixed with aggregate |
| C. |
the amount of water used in preparation of concrete mix |
D. |
all of the above |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 160. |
The strength of cement concrete increases with the increase of water cement ratio. |
Answer: Option A
Explanation:
|
Read more:
|
|