CSS :: Sovereignty Of State
|
|
|
|
|
|
| 31. |
One of the important critics of Austin's concept of sovereignty has been: |
| A. |
J.S.Mill |
B. |
Bodin |
| C. |
Grotius |
D. |
MacIver |
| E. |
Mhenry Maine |
|
|
Answer: Option E
Explanation:
|
| 32. |
Of the following legal concept of sovereignty was advocated by: |
| A. |
Hobbes |
B. |
Locke |
| C. |
Rousseau |
D. |
Jean Bodin |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 33. |
First western writer to develop systematic doctrine of sovereignty was: |
| A. |
John Austin |
B. |
Grotius |
| C. |
Plato |
D. |
T.H.Green |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 34. |
Sovereignty is the suprime will of the state' was said by: |
| A. |
G.D.H. Cole |
B. |
Sorel |
| C. |
Duguit |
D. |
Bodin |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 35. |
The high priest of sovereignty was: |
| A. |
J.S.Mill |
B. |
T.H. Green |
| C. |
Machiavelli |
D. |
Hegel |
| E. |
Rousseau |
|
|
Answer: Option E
Explanation:
|
| 36. |
One of the salient features of the theory of sovereignty as expounded by Hobbes was that he stood for its: |
| A. |
Transference from other sovereignty |
B. |
Its perpetuity |
| C. |
Its indivisibility |
D. |
Its inalienability |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 37. |
The sovereignty with reference to state means: |
| A. |
Absolute powers both internally and externally |
B. |
Legal unrestricted and unlimited powers |
| C. |
Supreme law making authority |
D. |
The powers of an absolute monarch |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 38. |
Where does legal sovereignty vest? |
| A. |
Bulk of society |
B. |
Determinate human superior |
| C. |
In the like superior |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 39. |
The term sovereignty has been derived originally from language: |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 40. |
Who said that it is impossible to make the legal theory of sovereignty valid for political philosophy? |
| A. |
Austin |
B. |
Grotius |
| C. |
Gettell |
D. |
Gilchrist |
| E. |
Laski |
|
|
Answer: Option E
Explanation:
|
Read more:
|
|