CSS :: Important Geography MCQs
|
|
|
|
|
|
| 61. |
A glaciated region is characterized by: |
| A. |
Meandering |
B. |
U-Shaped valleys |
| C. |
Sand dunes |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 62. |
The lower stage of stream is marked by: |
| A. |
Folood plain |
B. |
V-Shaped valley |
| C. |
Waterfall |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 63. |
Counter equatorial current is present in: |
| A. |
Pacific ocean |
B. |
Atlantic ocean |
| C. |
Both of these |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 64. |
Reversal of ocean current in winter: |
| A. |
Indian ocean north of equator |
B. |
North Atlantic ocean |
| C. |
South pacific ocean |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 65. |
Spring tides take place at : |
| A. |
New moon |
B. |
First quarter of the moon |
| C. |
Third quarter of the moon |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 66. |
Kuroshio is a surface current of: |
| A. |
The Indian ocean |
B. |
The pacific ocean |
| C. |
The Atlantic ocean |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 67. |
The protion of the ocean floor closest to the land is known as: |
| A. |
Continental Shelf |
B. |
Ocean deep |
| C. |
Continental slope |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 68. |
High tides are experienced at: |
| A. |
New moon |
B. |
Full moon |
| C. |
Both |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 69. |
Girdle of fire surrounds the: |
| A. |
Pacific ocean |
B. |
Indian ocean |
| C. |
Atlantic ocean |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 70. |
Continental shelf is the: |
| A. |
Shallow water zone between the continental slope and deep ocean floor. |
B. |
Water zone off the coast. |
| C. |
Deep water zone in the mid ocean |
Answer: Option B
Explanation:
|
Read more:
|
|