CSS :: Respiratory System Physiology
|
|
|
|
|
|
| 71. |
The number of ATP molecules of ATP synthesized after oxidation of one molecule of glucose is: |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 72. |
After completion of Glycolysis and Kreb's cycle we have a net gain of how many molecules of ATP when one molecule of glucose is oxidized: |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 73. |
How much Cals are trapped in 38 molecules of ATP which are gained during oxidation of one molecule of glucose: |
| A. |
1,56,000 Cals |
B. |
2,56,000 Cals |
| C. |
3`,56,000 Cals |
D. |
4,56,000 Cals |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 74. |
Third bond of ATP on hydrolysis yields: |
| A. |
ADP + 33,000 joules |
B. |
AMP + 33,000 joules |
| C. |
ADP + 66,000 joules |
D. |
None of these |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 75. |
An increase in body temperature during fever will: |
| A. |
Increase the rate of our respiration |
B. |
Decrease the rate of our respiration |
| C. |
First decrease then increase the rate of our respriation |
D. |
Not at all affect the rate of our respiration |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 76. |
Below how much concentration of oxygen the pyruvic acid will not pass into Kreb's cycle and would convert into CO2 and alcohol: |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 77. |
Respiratory quotent (RQ) means: |
| A. |
Volume of CO2 given in unit time |
B. |
Volume of oxygen absorbed in unit time |
| C. |
Ratio of carbondioxide liberated to that of oxygen taken |
D. |
None of these |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 78. |
RQ for carbohydrates is: |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 79. |
RQ for proteins is: |
| A. |
More than 1.5 |
B. |
Less than 1 (0.71) |
| C. |
0.8 |
D. |
None of these |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 80. |
RQ for fats is: |
Answer: Option D
Explanation:
|
Read more:
|
|