|
|
|
|
|
| 41. |
Rods are found in the: |
| A. |
Cornea |
B. |
Retina |
| C. |
Iris |
D. |
None of these |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 42. |
In a vertebrate eye the chief function of rods and cones is that: |
| A. |
The rods are important for vision in bright light and cones for vision in dim light |
B. |
The rods are important for vision in dim light and cones in bright light |
| C. |
Both rods and cones are important for vision in bright light |
D. |
Both rods and cones are important for vision in dim light |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 43. |
Pupil can be dialated by: |
| A. |
Iris |
B. |
Ciliary muscles |
| C. |
Vitreous humour |
D. |
Aquous humour |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 44. |
An aperture controlling entry of light in the eye is called: |
| A. |
Sclera |
B. |
Pupil |
| C. |
Iris |
D. |
Blind spot |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 45. |
Which of the following is responsible for colour detection in the eye: |
| A. |
Cones |
B. |
Rods |
| C. |
Both of these |
D. |
None of these |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 46. |
Retina in the vertebrates consists of: |
| A. |
Rods and cones only |
B. |
Rods, cones and neurons |
| C. |
Rods, cones, neurons and glia |
D. |
Neurons and neuroglia |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 47. |
Blind spot in the vertebrates eye is located: |
| A. |
In fovea centralis |
B. |
In the middle of lens |
| C. |
At the point where from the optic nerve leaves the retina |
D. |
In the centre of the pupil |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 48. |
Iris in the vertebrate eye functions to: |
| A. |
Move the lens |
B. |
Alter the diameter of pupil |
| C. |
Close the eye lids in bright light |
D. |
Secrete the vitreous humor |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 49. |
In human beings the colour vision is possible due to: |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 50. |
Blind spot in human eye is the place where: |
| A. |
Cones are absent |
B. |
Rods are absent |
| C. |
Both rods and cones are absent |
D. |
Image is not formed |
Answer: Option D
Explanation:
|
Read more:
|
|