CSS :: Human Genetics and Eugenics
|
|
|
|
|
|
| 31. |
Sickle-cell anaemia is exhibited by: |
| A. |
Reduction in RBCs due to excess oxygen tension |
B. |
Defect in beta-chain of haemoglobin |
| C. |
Defect in alpha-chain of haemoglobin |
D. |
None of these |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 32. |
PTC (phenylthiocarbamide) tastes: |
| A. |
Bitter |
B. |
Sour |
| C. |
Sweet |
D. |
None of these |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 33. |
How much percent people lack ability to taste PTC: |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 34. |
ABO Blood groups were discovered by: |
| A. |
Lansteiner |
B. |
Bernstein |
| C. |
Weiner |
D. |
Lavine |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 35. |
A person of blood group AB can receive blood from donor of: |
| A. |
A - group |
B. |
B - group |
| C. |
AB - group |
D. |
All group |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 36. |
For a patient of AB - group a donor can be of: |
| A. |
A and B - group |
B. |
O - group |
| C. |
AB - group |
D. |
Any of ABO - groups |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 37. |
Which one is universal recipient: |
| A. |
Person of A and B - groups |
B. |
Person of O group |
| C. |
Person of AB - group |
D. |
None of these groups |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 38. |
Which of the blood can be given to any person: |
| A. |
A - group |
B. |
B - group |
| C. |
O - group |
D. |
AB - group |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 39. |
Universal donor is a person of blood group: |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 40. |
If a patient of blood group - B needs a transfusion, the donor must belong the blood group: |
Answer: Option C
Explanation:
|
Read more:
|
|