CSS :: Sociological Theory
|
|
|
|
|
|
| 41. |
Kinship by Nature is |
| A. |
always specific |
B. |
always unspecific |
| C. |
never specific |
D. |
in some cases specific, while others not |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 42. |
According to Karl Marx main cause respobsible for the emergence of social class was |
| A. |
economic |
B. |
social |
| C. |
religious |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 43. |
Marx has been criticised for his views about formation of social classes because |
| A. |
he has laid too much stress on economic aspect of life. |
B. |
he overestimates the role of social factors in his theories. |
| C. |
he gives equal importance to social factors in life. |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 44. |
In a capitalist economy, according to Karl Marx, |
| A. |
the interests of working classes clashed with those of the non-working classes. |
B. |
social considerations weighed while deciding interests of the classes. |
| C. |
none of above |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 45. |
Max Weber was son of |
| A. |
doctor |
B. |
lawyer |
| C. |
politician |
D. |
None of these |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 46. |
"The Protestant Ethic and the Spirit of Capitalism" was written by |
| A. |
Max Weber |
B. |
Karl Marx |
| C. |
Georg Simmel |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 47. |
Max Weber wrote his first essay in |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 48. |
Sociology is a science, said by |
| A. |
Mkarl Marx |
B. |
Georg Simmel |
| C. |
Max Weber |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 49. |
Max Weber died in |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 50. |
According to Marxian philosophy, |
| A. |
no class inherits class consciousness. |
B. |
propertied, classes inherit class consciousness. |
| C. |
all classes inherit class consciousness. |
Answer: Option B
Explanation:
|
Read more:
|
|