CSS :: Social Institutions
|
|
|
|
|
|
| 171. |
A political system which allows free economic competition whithout any interference from the state is known as |
| A. |
socialism |
B. |
anarchism |
| C. |
capitalism |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 172. |
One of the salient features of anarchism is that it believes in |
| A. |
supremacy of power. |
B. |
absolute decentralisation of power. |
| C. |
None of above. |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 173. |
A system of government in which real power is vested in the hands of an elected head of the state is known as |
| A. |
limited monarchy |
B. |
elected monarchy |
| C. |
presidential form of government |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 174. |
A system of government in which real power should be vested in the hands of proletariats is known as |
| A. |
communism |
B. |
anarchism |
| C. |
None of these |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 175. |
The myth of "General Strike" in political system has been created by |
| A. |
Fascists |
B. |
Fabian socialists |
| C. |
Syndic lists |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 176. |
The fascists believe that the real power should vest in the |
| A. |
church |
B. |
individuals |
| C. |
state |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 177. |
Of the state, in these days, it is expected that it should perform |
| A. |
only compulsory functions |
B. |
only optional functions |
| C. |
both compulsory and optional functions |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 178. |
The system in which workers are allowed to be ruthlessly exploited, while the others are allowed to earn profits out of their labour is known as |
| A. |
Capitalism |
B. |
Marxism |
| C. |
Guild Socialism |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 179. |
Which of the following is not essential function of state? |
| A. |
To promote the welfare of the citizens. |
B. |
Maintenance of international relation. |
| C. |
Noen of above |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 180. |
Which of the following is not a compulsory function of the state? |
| A. |
To protect the lives of citizens. |
B. |
To maintain the law in the state. |
| C. |
To develop means of transportation. |
Answer: Option C
Explanation:
|
Read more:
|
|