CSS :: Development Theories and Under Development
|
|
|
|
|
|
| 11. |
Max Weber has linked political development with: |
| A. |
Industrialisation |
B. |
Economy of society |
| C. |
Social conditions |
D. |
Administrative development |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 12. |
According to Talcott Parsons political develop0ment should be measured in terms of: |
| A. |
Legal development |
B. |
Industrialisation |
| C. |
Political modernisation |
D. |
Standards of modern state |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 13. |
Who of the following has laid stress on the role of bureaucracy in measuring political development? |
| A. |
Edward A. Shills |
B. |
Nettle |
| C. |
Lucian Pye |
D. |
Nax Weber |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 14. |
Which of the following is not true about Adam Smith's views about development? |
| A. |
He supported the idea of division of labour |
B. |
He laid stress on level of productivity |
| C. |
He stressed that division of labour did not depend on the size of the market |
D. |
He laid stress on the accumulation of capital |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 15. |
Ricardo built his theory round: |
| A. |
Value |
B. |
Capital |
| C. |
Wages |
D. |
Natural resources |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 16. |
According to Ricardo rent: |
| A. |
Increased when low quality land was used |
B. |
Increased when high quality land was used |
| C. |
When status quo was maintained about land |
D. |
None of the above |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 17. |
Malthus built his theory of development round: |
Answer: Option E
Explanation:
|
| 18. |
Karl Deutsch believed that political development should be linked with: |
| A. |
Political mobilisation |
B. |
Political participation |
| C. |
Administrative advancement |
D. |
Political stability |
| E. |
Industrialisation |
|
|
Answer: Option D
Explanation:
|
| 19. |
Pick out one of the following whose name is linked with political stability in political development: |
| A. |
Max Weber |
B. |
Edward A. Shills |
| C. |
G.A. Almond |
D. |
Karl Deutsch |
| E. |
Karl Marx |
|
|
Answer: Option D
Explanation:
|
| 20. |
F.W. Riggs in his theory political development has laid stress on: |
| A. |
Industrialisation |
B. |
Political modernisation |
| C. |
Political participation |
D. |
Political democracy |
| E. |
Political stability |
|
|
Answer: Option E
Explanation:
|
Read more:
|
|