| 
    
        | CSS  :: International Relations and World Organizations |  | 
	 
 
 |  |  | 
| 
	
	
           
                       | 
    
    
        | 
            
            
                | 51. | Realists are realists because: |  
                | 
			 
				
					
				| A. | They are realistic | B. | They believe they have more historically rooted analysis about the international system |  
				 				 | C. | They believe that conflict is cultural and not ideological or economic | D. | They believe that the structures of hegemony established in one era still remain intact |  
                        
                        
                            Answer: Option B Explanation:    |  
 
            
            
                | 52. | What is 'market Stalinism'? |  
                | 
			 
				
					
				| A. | Shutting down free markets like Stalin would | B. | The coupling of communism and capitalism specific to China |  
				 				 | C. | The term used to describe US's economic relation with China | D. | None of the above |  
                        
                        
                            Answer: Option B Explanation:    |  
 
            
            
                | 53. | What have been the main consequences of the Asian economic crisis of 1997? |  
                | 
			 
				
					
				| A. | It shook political norms to the core and in some cases led to change in government | B. | It undermined the attractiveness of East Asis prosperity |  
				 				 | C. | It championed the liberal model of individualism and choice over traditionalism, community, and hierarchy | D. | All of the above |  
                        
                        
                            Answer: Option D Explanation:    |  
 
            
            
                | 54. | How has the end of the cold war (arguably) exacerbated the north south divide? |  
                | 
			 
				
					
				| A. | It brought less developed countries under the control of the west and its economic institutions | B. | It led to a reduction in foreign aid |  
				 				 | C. | It made it difficult for 'third world' countries to exploit the superpower rivalry for their own benefit | D. | All of the above |  
                        
                        
                            Answer: Option D Explanation:    |  
 
            
            
                | 55. | Peruvian economist De Soto suggests: |  
                | 
			 
				
					
				| A. | That capitalism is the only way forward for developing countries | B. | That capitalism has triumphed in the west but failed elsewhere |  
				 				 | C. | That developing countries are in the state they are for not having paid attention to the IMF | D. | None of the above |  
                        
                        
                            Answer: Option B Explanation:    |  
 
            
            
                | 56. | September 11 was seen to be: |  
                | 
			 
				
					
				| A. | The day the post-cold war era effect came to an end | B. | A savage protest by the dispossessed against US hegomony |  
				 				 | C. | The day the world started paying attention to the developing world | D. | Both (a) and (b) |  
                        
                        
                            Answer: Option D Explanation:    |  
 
            
            
                | 57. | What is meant by unipolarity? |  
                | 
			 
				
					
				| A. | A polarized university | B. | The nation that the US has now become and is likely to remain the only major power in the world |  
				 				 | C. | The nation that the US is spreading its reach as an 'empire' | D. | Both (b) and (c) |  
                        
                        
                            Answer: Option B Explanation:    |  
 
            
            
                | 58. | What is the Realist image of the state? |  
                | 
			 
				
					
				| A. | The state is the most important factor of international politics and sovereignty is its distinguishing trait | B. | The state will always seek to ensure its survival in a perilous' international environment |  
				 				 | C. | The state behaves morally and in accordance to what its population's values are | D. | Both (a) and (b) |  
                        
                        
                            Answer: Option D Explanation:    |  
 
            
            
                | 59. | How is the 'national interest's defined/determined by Realists? |  
                | 
			 
				
					
				| A. | States define national interest depending on what its people's priorities are | B. | States prioritize national interests insofar as they guarantee the state's survival |  
				 				 | C. | Realists see national interest as homologous to regional interests | D. | National interest is determined by its degree of economic profitability |  
                        
                        
                            Answer: Option B Explanation:    |  
 
            
            
                | 60. | How does Realism understand the concept of power? |  
                | 
			 
				
					
				| A. | Power is based on economic strength | B. | Power is a relational concept |  
				 				 | C. | Power is a relative concept | D. | Both (b) and (c) |  
                        
                        
                            Answer: Option D Explanation:    |  
 
 
			
			
 
 
 
 Read more:
 |  |