| 
    
        | CSS  :: Evolutionary Socialism |  | 
	 
 
 |  |  | 
| 
	
	
           
                       | 
    
    
        | 
            
            
                | 41. | In England chief exponent of theory of State socialism was: |  
                | 
			 
				
					
				| A. | G.B. Shah | B. | Bentham |  
				 				 | C. | Mill. J.S. | D. | T.H. Green |  
				    | E. | James Mill |  |  |  
                        
                        
                            Answer: Option A Explanation:    |  
 
            
            
                | 42. | State Socialists believe that present parliamentary institutions: |  
                | 
			 
				
					
				| A. | have failed in promoting the interests of the people | B. | Are delivering goods and should be strengthened |  
				 				 | C. | Should be abolished | D. | Are instruments of exploitation |  
				    | E. | Have lost the confidence of the masses |  |  |  
                        
                        
                            Answer: Option B Explanation:    |  
 
            
            
                | 43. | The State Socialists believe that: |  
                | 
			 
				
					
				| A. | Capitalism should be abolished | B. | Capitalism is promoting social welfare |  
				 				 | C. | Capitalism is promoting international trade | D. | Capitalism is moral strength of a nation |  
                        
                        
                            Answer: Option A Explanation:    |  
 
            
            
                | 44. | State Socialists believe that industries: |  
                | 
			 
				
					
				| A. | Should be left to the care of the private individuals | B. | Should be nationalised |  
				 				 | C. | Only big industries be kept in the hands of individuals | D. | Only big industries should be under the care of the state |  
				    | E. | Should remain with individuals but be liberally financed |  |  |  
                        
                        
                            Answer: Option B Explanation:    |  
 
            
            
                | 45. | State Socialists feel that present system of distribution is: |  
                | 
			 
				
					
				| A. | Ideal | B. | Most Rotten |  
				 				 | C. | Unjustified as it concentrates wealth in the hands of few persons alone |  
                        
                        
                            Answer: Option B Explanation:    |  
 
            
            
                | 46. | State Socialists believe that changes in the present institution of state can be brought about effectively with the help of: |  
                | 
			 
				
					
				| A. | Revolution | B. | Church |  
				 				 | C. | Elites of society | D. | Spread of education propaganda |  
                        
                        
                            Answer: Option D Explanation:    |  
 
            
            
                | 47. | According to State Socialists |  
                | 
			 
				
					
				| A. | It is the responsibility of the state to give social justice | B. | State has nothing to do with social justice |  
				 				 | C. | Concept of social justice is absured | D. | Social justice should be the respobsibility of organised associations |  
                        
                        
                            Answer: Option A Explanation:    |  
 
            
            
                | 48. | As regards bureaucrats, State Socialists believe that: |  
                | 
			 
				
					
				| A. | They should be given vast powers | B. | They should be given no powers |  
				 				 | C. | Bureaucracy is unavoidable | D. | Bureaucrats should be trained in a spirit that they serve as public servants |  
                        
                        
                            Answer: Option D Explanation:    |  
 
            
            
                | 49. | According to State Socialists education: |  
                | 
			 
				
					
				| A. | Should be given to the elite of the society | B. | Should be costly |  
				 				 | C. | Should be given to those who can afford | D. | Should be left to the care of voluntary bodies |  
				    | E. | Should be given to those who have aptitude for this |  |  |  
                        
                        
                            Answer: Option E Explanation:    |  
 
            
            
                | 50. | Which one of the following is not correct views of C.E.M. Joad about Democratic Socialism? |  
                | 
			 
				
					
				| A. | It was a social theory | B. | It was political philosophy |  
				 				 | C. | It was political viewpoint | D. | It was set of economic principles |  
				    | E. | It was a vague philosophy |  |  |  
                        
                        
                            Answer: Option A Explanation:    |  
 
 
			
			
 
 
 
 Read more:
 |  |