| 
    
        | CSS  :: Evolutionary Socialism |  | 
	 
 
 |  |  | 
| 
	
	
           
                       | 
    
    
        | 
            
            
                | 1. | Febian Society was established in the year: |  
                | 
                        
                        
                            Answer: Option A Explanation:    |  
 
            
            
                | 2. | The members of the Fabian Society had: |  
                | 
			 
				
					
				| A. | Close contacts with the working classes | B. | Were the people who belonged the poor middle class |  
				 				 | C. | Were very rich capitalists | D. | Were holding high political positions in the Government |  
				    | E. | Were highly intellectual people |  |  |  
                        
                        
                            Answer: Option E Explanation:    |  
 
            
            
                | 3. | According to Fabians means of production and distribution should be: |  
                | 
			 
				
					
				| A. | At the disposal of guilds | B. | At the disposal of those who can control them |  
				 				 | C. | Left to the care of the elite of the society | D. | Controlled by the community |  
                        
                        
                            Answer: Option D Explanation:    |  
 
            
            
                | 4. | The Fabian Socialists believed that the state: |  
                | 
			 
				
					
				| A. | Was bound to wither away | B. | Was the instrument of exploitation |  
				 				 | C. | Is an agency which can promote welfare of the people | D. | Promotes class struggle |  
                        
                        
                            Answer: Option C Explanation:    |  
 
            
            
                | 5. | The Fabians believe that changes can come in the society: |  
                | 
			 
				
					
				| A. | With the help of parliamentary institutions | B. | With violent revolution |  
				 				 | C. | When capitalists will end | D. | When new proletariat dominant society will come into being |  
				    | E. | When whole present economic system will be dislocated |  |  |  
                        
                        
                            Answer: Option A Explanation:    |  
 
            
            
                | 6. | According to Fabians in the present society for every change: |  
                | 
			 
				
					
				| A. | Economic factor was the sole consideration | B. | Political factor was only weighty |  
				 				 | C. | Religion alone counted very much | D. | All factors combined together weighed |  
                        
                        
                            Answer: Option D Explanation:    |  
 
            
            
                | 7. | The Fabians were of the view that the value of a commidity: |  
                | 
			 
				
					
				| A. | Was decided by the labour involved | B. | Was determined by capital invested |  
				 				 | C. | Was decided by socially useful labour put in that | D. | Was decided by the society |  
                        
                        
                            Answer: Option D Explanation:    |  
 
            
            
                | 8. | Unearned increments in values according to Fabians were due to: |  
                | 
			 
				
					
				| A. | Ever increasing population | B. | Changing fashion |  
				 				 | C. | Increased demands by the capitalists | D. | Non-availability of technical labour |  
				    | E. | Shortage in transportation from one to the other place |  |  |  
                        
                        
                            Answer: Option A Explanation:    |  
 
            
            
                | 9. | The Fabians believed that capital should be: |  
                | 
			 
				
					
				| A. | Allowed to remain where it is | B. | Allowed to concentrate in few hands |  
				 				 | C. | Transferred to society as a whole | D. | Distributed among the poor |  
				    | E. | None of the above is true |  |  |  
                        
                        
                            Answer: Option C Explanation:    |  
 
            
            
                | 10. | The profit, according to Fabians, should be: |  
                | 
			 
				
					
				| A. | Retained by the capitalists | B. | Distributed among all the workers |  
				 				 | C. | Distributed among all traders | D. | Located in trade unions for workers' welfare |  
				    | E. | Used for the welfare of the society |  |  |  
                        
                        
                            Answer: Option E Explanation:    |  
 
 
			
			
 
 
 
 Read more:
 |  |