CSS :: Electorate and Representation
|
|
|
|
|
|
| 11. |
Woman franchise is pleaded because: |
| A. |
As weaker section of society they need protection |
B. |
For women proper place is not the home but politics |
| C. |
Women can ably perform their duties |
D. |
Feminine qualities will develop among women |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 12. |
Womanhood franchise is opposed because: |
| A. |
Female education is not politically motivated |
B. |
It is against basic concept of democracy |
| C. |
Women are a strong section in every society |
D. |
Women are not good citizens of state |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 13. |
A good voter can be one who: |
| A. |
Is highly educated |
B. |
Is in possession of good wealth |
| C. |
Pays his taxes well in time |
D. |
Has a house to live |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 14. |
Proportional representation primarily aims at giving representation to: |
| A. |
Religious minority |
B. |
Linguistic majority |
| C. |
Caste majority |
D. |
Minorities in societies |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 15. |
List system was adopted in actual practice in: |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 16. |
Who said that 'proportional representation system contributes to the aggravation of successful sectionalism'? |
| A. |
Getten |
B. |
Finer |
| C. |
Leacock |
D. |
Gilchrist |
| E. |
Ebstein |
|
|
Answer: Option B
Explanation:
|
| 17. |
One great advantage of proportional representation is that: |
| A. |
Minorities get proper representation |
B. |
It is a simple system |
| C. |
It can easily be practised in big countries |
D. |
It ends distinction between the majority and the minority |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 18. |
One serious disadvantage of proportional representation is: |
| A. |
That small countries cannot follow it |
B. |
That it is too easy to be manipulated |
| C. |
That it reduces the grip of political parties |
D. |
That it widens gap between the majority and the minority |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 19. |
Under functional representation, representatives are elected on: |
| A. |
Income basis |
B. |
Territorial basis |
| C. |
Functional basis |
D. |
Property basis |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 20. |
Who has said that functional representation system is artificial as well as unreal? |
| A. |
Bentham |
B. |
G.D.H.Cole |
| C. |
Leacock |
D. |
Gilchrist |
Answer: Option B
Explanation:
|
Read more:
|
|