CSS :: Electorate and Representation
|
|
|
|
|
|
| 1. |
The system under which every voter by law is required to cast his vote is called: |
| A. |
Universal adult franchise |
B. |
Functional representation |
| C. |
Compulsory voting system |
D. |
Optional voting system |
| E. |
Commercial voting system |
|
|
Answer: Option C
Explanation:
|
| 2. |
Separate communal electorate systems aimed at securing the interest of: |
| A. |
Scheduled castes |
B. |
Religious minorities |
| C. |
Scheduled tribes |
D. |
Princes of India |
| E. |
Educated Indians |
|
|
Answer: Option B
Explanation:
|
| 3. |
An election, which is held in order to fill up few vacant vacancies, is called: |
| A. |
General election |
B. |
Bye-election |
| C. |
Election |
D. |
None of the above |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 4. |
The citizens who are allowed to participate in voting process are called: |
| A. |
Electorates |
B. |
Candidates |
| C. |
Office Bearers |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 5. |
In good democracy right to vote is given to those: |
| A. |
Who are educated |
B. |
Who own property |
| C. |
Who have become adult |
D. |
Male citizens only |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 6. |
One of the important advantages of adult franchise is that: |
| A. |
It is keeping with democratic system |
B. |
It increases the value of the vote |
| C. |
It develops among the people a sense of possession |
D. |
It brings stability in political system |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 7. |
The system of adult franchise is keeping with the concept of: |
| A. |
Titular sovereignty |
B. |
De-Jure sovereignty |
| C. |
Popular sovereignty |
D. |
Legal sovereignty |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 8. |
One of the serious disadvantages of adult franchise is that: |
| A. |
It will develop anti-national feelings |
B. |
Fight of vote can go to the ignorant |
| C. |
Choice of candidates becomes very limited |
D. |
Women will participate in elections which will make politics dirty |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 9. |
Women in England enjoyed right to vote: |
| A. |
From the very beginning |
B. |
During Cromwillian era |
| C. |
During First World War |
D. |
During economic depression of 1928 |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 10. |
Women of France got the right to vote: |
| A. |
At the beginning of 1st World War |
B. |
At the beginning of 2nd World War |
| C. |
At the close of 1st World War |
D. |
At the close of 2nd World War |
Answer: Option D
Explanation:
|
Read more:
|
|