Entry Test MCQ :: Work And Energy
|
|
|
|
|
|
| 1. |
Work done will be maximum if the angle between the force F and displacement d is |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 2. |
A field in which the work done in a moving a body along closed path is zero is called |
| A. |
electric field |
B. |
conservative field |
| C. |
electromagnetic field |
D. |
gravitational field |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 3. |
When a force is parallel to the direction of motion of the body, then work done on the body is |
| A. |
zero |
B. |
minimum |
| C. |
infinity |
D. |
maximum |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 4. |
Which of the following types of force can do no work on the particle on which it acts? |
| A. |
frictional force |
B. |
gravitational force |
| C. |
elastic force |
D. |
centripetal force |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 5. |
If a body a mass of 2 kg is raised vertically through 2m, then the work done will be |
| A. |
38.2 J |
B. |
392.1 J |
| C. |
39.2 J |
D. |
3.92 J |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 6. |
An elevator weighing 3.5 x 10-6 N is raised to a height of 1000 m in the absence of friction, the work done is |
| A. |
3.5 x 103 J |
B. |
3.5 x 104 J |
| C. |
3.5 x 106 J |
D. |
3.5 x 109 J |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 7. |
The average power and instantaneous power become equal if work is done at |
| A. |
any rate |
B. |
at variable rate |
| C. |
at uniform rate |
D. |
at high rate |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 8. |
The relation between horse power and watt is |
| A. |
1 hp = 546 watts |
B. |
1 hp = 746 watts |
| C. |
1 hp = 1000 watts |
D. |
1 hp = 946 watts |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 9. |
Proton electron neutron and a particles have same momentum. Which of them have highest K.E? |
| A. |
Proton |
B. |
electron |
| C. |
neutron |
D. |
a-particle |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 10. |
Slope of work time graph is equal to |
| A. |
displacement |
B. |
acceleration |
| C. |
power |
D. |
energy |
Answer: Option C
Explanation:
|
Read more:
|
|