Entry Test MCQ :: Heat and Thermodynamics
|
|
|
|
|
|
| 31. |
Adiabatic process is also called |
| A. |
Heat exchange process |
B. |
Heating process |
| C. |
Isentropic process |
D. |
All of the above |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 32. |
Which quantity is a state function |
| A. |
internal energy |
B. |
heat supply |
| C. |
pressure |
D. |
volume |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 33. |
The value of ? for diatomic gas is |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 34. |
The work done in the isochoric process is |
| A. |
constant |
B. |
variable |
| C. |
zero |
D. |
depends on situation |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 35. |
In which process all the heat supplied is converted into work done. |
| A. |
isothermal |
B. |
isochoric |
| C. |
isobaric |
D. |
isentropic |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 36. |
For the successful operation of Heat engine which condition should be met. |
| A. |
cyclic process |
B. |
operated at certain temperature difference |
| C. |
both (a) and (b) |
D. |
none of these |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 37. |
The performance of a refrigerator is described by |
| A. |
efficiency |
B. |
coefficient of performance |
| C. |
both (a) and (b) |
D. |
not described |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 38. |
The purpose of flywheel in the engines is |
| A. |
to smooth out the energy variation |
B. |
to add more weight to engine to work it stable |
| C. |
to start engine |
D. |
both (a) and (b) |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 39. |
The unit of entropy is |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 40. |
Petrol engine is a |
| A. |
C.I engine |
B. |
SI engine |
| C. |
IC engine |
D. |
all the above |
Answer: Option D
Explanation:
|
Read more:
|
|