Entry Test MCQ :: Heat and Thermodynamics
|
|
|
|
|
|
| 1. |
Dimension of pressure is |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 2. |
Temperature is a property which determines |
| A. |
How much heat a body contains |
B. |
Whether a body will feel hot or cold to touch |
| C. |
In which direction heat will flow between two systems |
D. |
How much total absolute energy a body has |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 3. |
We prefer mercury as a thermometric substance because |
| A. |
Over a wide range of temperature its expansion is uniform |
B. |
It does not stick to thermometer glass |
| C. |
It opaque to light |
D. |
All of above |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 4. |
The scales of temperature are based on two fixed points which are |
| A. |
The temperatures of water at 0? 100?C |
B. |
The temperature of melting ice and boiling water at atmospheric pressure |
| C. |
The temperatures of ice cold and boiling water |
D. |
The temperatures of frozen and boiling mercury |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 5. |
Numerical value of Boltzmanns constant is |
| A. |
1.38x10-31JK-1 |
B. |
3.18x10-31JK-1 |
| C. |
3.18x10-23JK-1 |
D. |
1.38x10-23JK-1 |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 6. |
In a clinical thermometer the mercury in the capillary tube does not contract once removed from the patient because |
| A. |
Mercury takes a long time to contract |
B. |
The amount of mercury use is very small |
| C. |
The capillary tube has a small constriction near the bulb |
D. |
The capillary tube is very narrow |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 7. |
Normal human body temperature 98.6?F corresponds to |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 8. |
The Fahrenheit and centigrade scales agree to |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 9. |
The size of one degree of Celsius is equal to |
| A. |
One degree of Fahrenheit scale |
B. |
1.8 degrees of Fahrenheit scale |
| C. |
3.2 degrees of Fahrenheit scale |
D. |
2.12 degrees of Fahrenheit scale |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 10. |
At constant temperature the graph between V and 1/P is |
| A. |
Hyperbola |
B. |
Parabola |
| C. |
A curve of any shape |
D. |
A straight lime |
Answer: Option D
Explanation:
|
Read more:
|
|