Entry Test MCQ :: Circular Motion
|
|
|
|
|
|
| 11. |
The circumference subtends an angle |
| A. |
? radianradian |
B. |
2? radian |
| C. |
?/2 radian |
D. |
4? radian |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 12. |
The relation between linear and angular acceleration is |
| A. |
a = a x r |
B. |
a = r x a |
| C. |
a = a x r |
D. |
r = a x a |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 13. |
When a body is whirled in a horizontal circle by means of a string the centripetal force is supplied by |
| A. |
mass of a body |
B. |
velocity of body |
| C. |
tension in the string |
D. |
centripetal acceleration |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 14. |
Centripetal force performs |
| A. |
maximum work |
B. |
minimum work |
| C. |
negative work |
D. |
no work |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 15. |
When a body moves in a circle of radius r with linear speed V its centripetal force is |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 16. |
A stone is whirled in a vertical circle at the end of a string. When the stone is at the highest position the tension in the string is |
| A. |
maximum |
B. |
zero |
| C. |
equal to the weight of the stone |
D. |
less than the weight of the stone |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 17. |
The span of broad jump depends upon |
| A. |
mass of the jumper |
B. |
height of jump |
| C. |
angle of projection |
D. |
none |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 18. |
In case of planets the necessary acceleration is provided by |
| A. |
Gravitational force |
B. |
frictional force |
| C. |
coulomb force |
D. |
centripetal force |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 19. |
If a car moves with a uniform speed of 2 ms-1 in a circle of radius 0.4. Its angular speed is |
| A. |
4 rad. S-1 |
B. |
5 rad. S-1 |
| C. |
1.6 rad. S-1 |
D. |
2.8 ms-1 |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 20. |
A body can have consutant velocity when it follows a |
| A. |
elliptical path |
B. |
circular path |
| C. |
parabolic path |
D. |
rectilinear path |
Answer: Option D
Explanation:
|
Read more:
|
|