CSS :: Ecology and General Silviculture
|
|
|
|
|
|
| 21. |
The incorporation of minerals by microbes is called: |
| A. |
Mineralization |
B. |
Humification |
| C. |
Nutrient immobilization |
D. |
Microbe immobilization |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 22. |
Carnivores are: |
| A. |
Usually primary consumers |
B. |
Usually secondary consumers |
| C. |
Usually decomposers rather than consumers |
D. |
Usually secondary or tertiary consumers |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 23. |
The significance of ecosystem lies in: |
| A. |
Flow of energy |
B. |
Cycling of matters |
| C. |
Both (a) & (b) |
D. |
None of the above |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 24. |
In a food chain, man is: |
| A. |
Producer |
B. |
Primary consumer only |
| C. |
Primary and Secondary consumer |
D. |
Secondary consumer only |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 25. |
The first link in any food chain is a green plant because: |
| A. |
They are widely distributed |
B. |
They are firmly fixed to soil |
| C. |
They alone have the capacity to fix the atmospheric CO2 in the presence of sunlight |
D. |
There are more herbivorous animals than the carnivorous |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 26. |
A food chain consists of: |
| A. |
Producers and primary consumers |
B. |
Producer, herbivores and carnivores |
| C. |
Produers, carnivores and decomposers |
D. |
Producers, consumers and decomposers |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 27. |
Biophere refers to: |
| A. |
Plants of a particular area |
B. |
Area occupied by living beings |
| C. |
Plants of world |
D. |
Spherical plants |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 28. |
The number of primary producers within a specified area world be maximum in: |
| A. |
Pond ecosystem |
B. |
Grassland ecosystem |
| C. |
Desert ecosystem |
D. |
Forest ecosystem |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 29. |
Green plants constitute: |
| A. |
The first trophic level |
B. |
The second trophic level |
| C. |
The third trophic level |
D. |
The fourth trophic level |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 30. |
Which of the following characterizes the biomass in an ecosystem? |
| A. |
The biomass of producers is less than the combined biomass of consumers and decomposers |
B. |
No general statement can be made about relative biomass of different ecological groups |
| C. |
The biomass of secondary consumers is usually greater than the biomass of primary consumers |
D. |
The biomass of producers is generally greater than the biomass of primary consumers |
Answer: Option B
Explanation:
|
Read more:
|
|