CSS :: Ecology and General Silviculture
|
|
|
|
|
|
| 11. |
Pond is an example of: |
| A. |
Artificial ecosystem |
B. |
Forest ecosystem |
| C. |
Natural ecosystem |
D. |
Grassland ecosystem |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 12. |
The term biosphere is used for the zone of earth where life exists: |
| A. |
On the lithosphere surface |
B. |
In the hydrosphere |
| C. |
In the lithosphere, hydrosphere and atmosphere |
D. |
In the lithosphere and hydrosphere |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 13. |
In an aquatic environment, microscopic animals and plants are collectively known: |
| A. |
Commensals |
B. |
Herbivores |
| C. |
Fauna and flora |
D. |
Planktons |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 14. |
Ecosystem may be defined as: |
| A. |
Group of plants, which act as the energy suppliers |
B. |
Group of organisms which form population |
| C. |
Functional unit for ecological studies |
D. |
None of these |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 15. |
The earth could have sustained more population if all the people would have been: |
| A. |
Pure vegetarians |
B. |
Milk drinker and vegetarian |
| C. |
Non-vegetarians |
D. |
Dependent upon milk, egg and vegetarian habit |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 16. |
Prairies and steppes are parts of the natural regions called: |
| A. |
Temperate grasslands |
B. |
Tropical grasslands |
| C. |
Prairie grasslands |
D. |
Steppes grasslands |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 17. |
Which of the following habitats is most unsuitable for primary productivity: |
| A. |
Meadow |
B. |
Forested river bank |
| C. |
Cave |
D. |
Pond |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 18. |
The pyramid that cannot be inverted in a stable ecosystem is the pyramid of: |
| A. |
Energy |
B. |
Number |
| C. |
Biomass |
D. |
All of these |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 19. |
Nepenthes is a : |
| A. |
Primary producer |
B. |
Consumer |
| C. |
Primary producer and consumer |
D. |
None of the above |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 20. |
The minimum number of components required for an ecosystem to survive: |
| A. |
Producer and primary consumer |
B. |
Producer and decomposer |
| C. |
Primary consumer and decomposer |
D. |
Primary and secondary consumer |
| E. |
Producer and secondary consumer |
|
|
Answer: Option B
Explanation:
|
Read more:
|
|