CSS :: Ecology and General Silviculture
|
|
|
|
|
|
| 221. |
Ecological pyramids were discovered by: |
| A. |
Elton |
B. |
Odum |
| C. |
Reiter |
D. |
None of these |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 222. |
An ecosystem which can be easily damaged but can recover after sometime if damaging effect stops will be having: |
| A. |
High stability and low resilience |
B. |
Low stability and low resilience |
| C. |
Low stability and high resilience |
D. |
High stability and high resillience |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 223. |
The correct sequence of food chain is: |
| A. |
Grass-insect-bird-snake |
B. |
Grass-bird-insect-snake |
| C. |
Snake-bird-insect-grass |
D. |
Grass-snake-bird-insect |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 224. |
Bacteria and fungi in a forest ecosystem are generally: |
| A. |
Producers |
B. |
Decomposers |
| C. |
Primary consumers |
D. |
Secondary consumers |
| E. |
Tertiary consumers |
|
|
Answer: Option B
Explanation:
|
| 225. |
Which of the following is expected to have the highest value (gm/m2/yr) in a grassland ecosystem? |
| A. |
Tertiary Production |
B. |
Gross Production (GP) |
| C. |
Net Production (NP) |
D. |
Secondary Production |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 226. |
In a food chain, the total amount of living material is depicted by: |
| A. |
Pyramid of biomass |
B. |
Pyramid of energy |
| C. |
Pyramid of number |
D. |
Trophic levels |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 227. |
Environmental factors in ecosystem: |
| A. |
Abiotic factors |
B. |
Biotic factors |
| C. |
Both (a) & (b) |
D. |
None of these |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 228. |
Abiotic factors are: |
| A. |
Climatic |
B. |
Edaphic factors |
| C. |
Topography |
D. |
All of the above |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 229. |
Branches of ecology are: |
| A. |
Autecology |
B. |
Synecology |
| C. |
Both (a) & (b) |
D. |
None of these |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 230. |
Synecology can be subdivided into how many branches: |
| A. |
Population ecology |
B. |
Community ecology |
| C. |
Ecosystem ecology |
D. |
All of the above |
Answer: Option D
Explanation:
|
Read more:
|
|