Engineering :: Soil Mechanics and Foundations
|
|
|
|
|
|
| 111. |
Which of the following is highly permeable? |
| A. |
Gravel |
B. |
Sand mixture |
| C. |
Coarse sand |
D. |
Clay |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 112. |
Which of the following is practically impermeable? |
| A. |
Gravel |
B. |
Sand mixture |
| C. |
Coarse sand |
D. |
Clay |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 113. |
A sample of clay and a sample of sand have the same specific gravity and void ratio. Their pemeabilities will differ because |
| A. |
their porosities will be different |
B. |
their densities will be different |
| C. |
their degrees of saturation will be different |
D. |
the size ranges of their voids will be different |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 114. |
The property of the soil mass which permits the seepage of water through its interconnecting voids, is called |
| A. |
capillarity |
B. |
permeability |
| C. |
porosity |
D. |
none of these |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 115. |
The unit of coefficient of permeability is same as that of velocity. |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 116. |
When applying Darcy's law to soils, it assumed that the |
| A. |
soil is incompressible |
B. |
soil is homogeneous and isotropic |
| C. |
flow conditions are laminar |
D. |
all of these |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 117. |
The value of permeability |
| A. |
depends upon |
B. |
does not depend upon |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 118. |
Which of the following have an influence on the value of permeability? |
| A. |
Grain size |
B. |
Void ratio |
| C. |
Degree of saturation |
D. |
all of these |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 119. |
If the direction of flow of water is parallel to the planes of stratification, then the permeability is |
| A. |
2 to 10 |
B. |
2 to 15 |
| C. |
2 to 20 |
D. |
2 to 30 |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 120. |
The permeability of a given soil is |
| A. |
directly proportional to the average grain size |
B. |
inversely proportional to the average grain size |
| C. |
directly proportional to the square of the average grain size |
D. |
inversely proportional to the square of the average grain size |
Answer: Option C
Explanation:
|
Read more:
|
|