Engineering :: Chemical Technology
|
|
|
|
|
|
| 11. |
Select the wrong statement. Compared to platinum catalyst vanadium pentoxide catalyst used in contact process for the manufacture of H2SO4 |
| A. |
is relatively immune to poisons |
B. |
requires low initial investment and 5% replacement per year |
| C. |
requires low O2/SO2 to give economic conversion |
D. |
requires dilute SO2 input (7-10%) |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 12. |
The catalyst used in the manufacture of sulphuric acid by contact process is |
| A. |
iron |
B. |
aluminium oxid |
| C. |
nickel |
D. |
vanadium pentoxide |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 13. |
In the manufacture of sulphuric acid by contact process platinum catalyst was previously used but suffers from |
| A. |
easy poisoning |
B. |
fragility |
| C. |
high initial investment |
D. |
all of these answers |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 14. |
Poison for platinum catalyst is |
| A. |
sulphuric acid is formed in solution |
B. |
phosphorous |
| C. |
arsenic |
D. |
coke |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 15. |
The most favourable conditions of temperature and pressure for the oxidation of sulphur dioxide to sulphur trioxide are |
| A. |
low temperature high pressure |
B. |
low temperature low pressure |
| C. |
high temperature high pressure |
D. |
high temperature low pressure |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 16. |
The equilibrium yield of sulphur trioxide obtained from the oxidation of sulphur dioxide can be increased by |
| A. |
square root of system pressure at a given temperature |
B. |
cube root of system pressure at a given temperature |
| C. |
square of system pressure at a given temperature |
D. |
cube of system pressure at a given temperature |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 17. |
Equilibrium constant (Kp) at constant pressure for sulphur dioxide oxidation |
| A. |
increases with increase in temperature |
B. |
decreases with increase in temperature |
| C. |
remains unaffected with change in temperature |
D. |
decreases linearly with increase in temperature |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 18. |
For the production of sulphuric acid chamber process was developed first but produced acid of concentration |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 19. |
Contact process for the manufacture of sulphuric acid yields |
| A. |
80% H2SO4 only |
B. |
98% H2SO4 and higher |
| C. |
95% H2SO4 only |
D. |
90% H2SO4 only |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 20. |
65% oleum |
| A. |
is prepared by distilling 20% oleum |
B. |
is prespared by chamber process |
| C. |
does not contain free SO3 |
D. |
contains 0.65% free SO3 |
Answer: Option A
Explanation:
|
Read more:
|
|